„Zona ucigașă”, elementul cheie al rezistenței ucrainene în fața noilor tactici ale forțelor ruse

Dronele zboară în număr mare pe cer. Acestea sunt accesibile, mortale și reprezintă un motiv principal pentru care Ucraina își menține speranța de a rezista avansului forțelor rusești, conform afirmațiilor a doisprezece comandanți, oficiali și producători de arme implicați în apărarea capitalei.
„Drone, drone, drone. Numai drone. O mulțime de drone”: drone kamikaze, drone de supraveghere, drone bombardiere, și drone care „neutralizează” alte drone. Aceasta este concluzia unei analize publicate, în care au fost intervievați membri ai armatei, oficiali și producători de echipamente militare despre schimbările aduse de războiul modern.
„Zona ucigașă”
Soldații ucraineni denumesc coridorul acoperit de drone, ce se întinde pe aproximativ 10 kilometri de ambele părți ale liniei de front, drept „zona ucigașă”, având în vedere că vehiculele aeriene fără pilot (UAV-uri) utilizate de ambele tabere pot identifica și neutraliza rapid țintele.
Transformarea războiului, în cadrul acestui conflict intens, a slăbit capacitatea Rusiei de a profita de avantajele tradiționale legate de numărul de trupe, artilerie și tancuri, afirmă doi comandanți ucraineni intervievați.
Orice vehicul major aflat în apropierea frontului este o țintă evidentă, ceea ce face ca avansul forțelor ruse să fie mai lent comparativ cu anul 2022, se afirmă de către comandanți și de fondatorul unui sistem care centralizează fluxurile video de la peste 15.000 de echipaje de drone militare ucrainene de pe linia frontului.
„Inamicul te poate observa în întregime. Indiferent de traseul tău sau de vehiculul pe care îl conduci”, a adăugat un oficial implicat.
Ca răspuns, Rusia și-a adaptat strategiile, atacând acum în grupuri mici de cinci sau șase membri, pe jos, cu motociclete sau ATV-uri, pentru a expune pozițiile ucrainene și a lansa atacuri cu drone asupra acestora.
Ministerul Apărării rus nu a comentat asupra analizei realizate.
Cu toate aceste schimbări tactice, forțele ruse continuă să-și mențină un avans lent, dar constant, în estul și nordul Ucrainei. Rusia a recuperat terenul pierdut și a avansat în ceea ce privește tehnologia dronelor, producând acum drone la nivel intern.
În același timp, liderii europeni analizează recentul anunț al președintelui american referitor la livrările de armament Ucrainei prin intermediul NATO.
Detaliile rămân neclare, inclusiv tipurile și cantitatea de arme, viteza de livrare și modalitățile de plată.
Casa Albă nu a răspuns solicitărilor de clarificare asupra acestui subiect. O purtătoare de cuvânt a declarat că situația conflictului durează prea mult și că președintele își dorește o soluție pentru terminarea violenței, prin vânzarea de armament american către NATO pentru Ucraina.
„Putem rezista luni de zile”
Interviurile realizate pentru acest articol au arătat că, în ciuda interogărilor, intervievații au exprimat optimismul că Ucraina poate continua să reziste chiar și fără ajutor american, fără a oferi însă termene specifice.
Multe voci au subliniat importanța dronelor pentru a menține un factor comun și a crește autosuficiența Ucrainei, remiterea de sprijin militar din partea partenerilor europeni fiind de asemenea un aspect important.
„Putem rezista luni de zile,” a afirmat un expert militar, consilier pe probleme strategice al președintelui ucrainean, referindu-se la o posibilă sistare a ajutoarelor din SUA.
„Fără suport în 2023 sau 2024, situația ar fi fost mult mai drastică – ar fi fost vorba despre zile sau săptămâni,” a adăugat el.
Un analist militar polonez, care a vizitat frecvent frontul, a afirmat că Ucraina se focalizează pe diminuarea intensității atacurilor rusești, recunoscând că în prezent nu are capacitatea de a lansa ofensive proprii.
Acesta a avertizat cu privire la provocările unei lungi bătălii de uzură din lipsa personalului și a resurselor superioare ale Rusiei. Deși dronele aduc un beneficiu pe câmpul de luptă, ele nu pot înlocui complet artileria.
„Pentru a obține daune comparabile cu cele cauzate de un obuz de artilerie, trebuie utilizate zeci de drone”, a conchis el.
„Dronele pot oferi o oarecare susținere, dar nu sunt un substitute pentru artilerie”, a declarat expertul.
Distrugerea „plouă” din cer
Dronele sunt o adevărată amenințare, în special pentru cei din „zona ucigașă” de-a lungul liniei de contact de 1.000 de kilometri.
UAV-urile de recunoaștere de pe ambele părți, care seamănă cu avioane mici din plastic sau polistiren, cu camere avansate, pot identifica inamicii de la distanțe considerabile.
Acestea ajută la identificarea țintelor pentru flotele de drone bombardiere, cum ar fi hexacoptere ce pot lansa grenade de precizie și drone kamikaze, care sunt capabile să lovească soldați, tancuri și armament.
Comandantul unei unități evacuate de pe front a declarat că dronele reprezintă acum cea mai mare amenințare pentru soldați, înlocuind obuzele și avioanele inamice, care erau cele mai mari pericole la începutul conflictului.
O medică aflată în zonă a confirmat că majoritatea rănilor tratate pe front sunt cauzate de atacuri cu drone.
Conform estimărilor interne, dronele au reprezentat 69% din atacurile asupra trupelor ruse și 75% din cele asupra vehiculelor și echipamentelor în 2024. Doar 18% din atacuri asupra infanteriei și 15% asupra vehiculelor și echipamentelor au fost realizate cu artilerie.
În timpul conflictului s-au înregistrat multe inovații, ambele tabere folosind drone cu fibră optică, care nu pot fi bruiate electronic, și interceptoare care vânează dronele inamice.
Kievul plănuiește să producă 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune, menite să atace ținte din interiorul Rusiei, crescând astfel amenințarea ofensivă a Ucrainei, conform unui fost lider al forțelor de drone.
Costul mediu al unei drone cu rază lungă de acțiune se situează între 50.000 și 300.000 de dolari, de aproximativ zece ori mai puțin decât o rachetă similară, iar dezvoltarea acestor drone a început din cauza lipsei de rachete.
Expertul a subliniat că atacurile cu drone reprezintă una dintre principalel modalități prin care Ucraina poate acționa împotriva Rusiei.
Patriot și informațiile vitale
Industria militară ucraineană se dezvoltă rapid, constituind acum aproximativ 40% din totalul armelor și echipamentelor utilizate, inclusiv drone.
Kievul încearcă să își diversifice sursele de aprovizionare, aliindu-se cu parteneri europeni care oferă din ce în ce mai multe muniții.
Un institut de cercetare economică a estimat că Europa a depășit SUA în ceea ce privește ajutoarele militare totale oferite în timpul războiului.
Modificarea corelațiilor în fluxurile de ajutor s-a resimțit semnificativ în ultimele luni, cu un sprijin crescut din partea statelor europene.
Deși SUA rămân cel mai mare furnizor de obuze de artilerie, Europa își extinde capacitățile și achiziționează din ce în ce mai multe muniții.
Dintre aproximativ 420.000 de obuze primite de Ucraina, doar 160.000 au provenit din Statele Unite.
Kievul a produs în jur de 2,4 milioane de obuze în 2024, deși acestea au fost predominant pentru mortiere.
Totuși, Ucraina depinde de asistența americană în domeniul apărării antiaeriene și partajării informațiilor.
Țara caută în mod special sisteme americane de apărare antiaeriană capabile să intercepteze rachete balistice.
În aprilie, Ucraina dispunea de șapte asemenea sisteme, cu mult sub cele 25 solicitate.
Atacurile cu drone depind adesea de informații satelitare provenite din SUA.
Țările europene nu au capacitatea de a înlocui rapid aceste resurse în cazul unei întreruperi a asistenței din partea Statelor Unite.