Conducătorul Bundesbank subliniază că Uniunea Europeană trebuie să-și păstreze dreptul de a reacționa prin orice mijloace față de Statele Unite, dacă negocierile privind tarifele vamale eșuează

Conducătorul Bundesbank subliniază că Uniunea Europeană trebuie să-și păstreze dreptul de a reacționa prin orice mijloace față de Statele Unite, dacă negocierile privind tarifele vamale eșuează
Joachim Nagel, președintele Bundesbank, fotografiat la Convenția Bancară Europeană ce a avut loc în noiembrie 2024, FOTO: Kirill Kudryavtsev / AFP / Profimedia Images

Președintele Bundesbank, instituția de credit națională a Germaniei, a avertizat joi că planul președintelui american Donald Trump de a introduce taxe vamale ridicate pe bunurile europene ar putea duce la anularea oricărei redresări economice modeste în anii următori, conform Reuters.

Germania se confruntă cu provocarea de a evita un al treilea an consecutiv de declin economic în 2025, dar taxa generală de 30% pe importurile de bunuri din Europa, recent anunțată de Trump, ar putea afecta grav comerțul transatlantic și ar putea forța o regândire a modelului său economic axat pe exporturi.

„Dacă aceste taxe vamale intră în vigoare în luna august, nu putem exclude posibilitatea unei recesiuni în Germania în 2025”, a declarat Joachim Nagel, președintele Bundesbank, la Durban, Africa de Sud, în cadrul întâlnirii miniștrilor de finanțe din G20.

Bundesbank anticipa stagnare anul acesta și o creștere moderată de 0,7% în 2026, însă anunțul lui Trump de săptămâna trecută a aruncat o umbră asupra acestor previziuni. Nagel a subliniat că prognoza de creștere economică pentru anul viitor devine din ce în ce mai incertă și ar putea fi „total afectată de tarifele vamale în discuție”.

Declarațiile lui Nagel vin în contextul în care comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, s-a întâlnit miercuri cu oficiali americani la Washington. Vizita de ultim moment a lui Sefcovic în SUA a fost decisa după discuțiile sale cu secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, și cu reprezentantul comercial al Statelor Unite, Jamieson Greer.

Termenul limită pentru negocierile dintre UE și SUA se apropie rapid

În timp ce oficialii europeni speră să negocieze o reducere a tarifelor înainte de termenul limită din 1 august, Nagel a subliniat necesitatea ca negocierile să se concentreze pe o reducere semnificativă a acestor taxe, ideal ar fi ca acestea să nu fie aplicate deloc. „Acesta trebuie să fie obiectivul”, a insistat el în marja reuniunii G20.

Privind opțiunile Uniunii Europene în cazul unui eșec al negocierilor, Nagel a afirmat că trebuie luate în considerare toate măsurile, inclusiv așa-numitul instrument anti-coerciție, care permite blocului european să riposteze împotriva țărilor terțe care exercită presiuni economice asupra membrilor UE pentru a-și modifica politicile.

„Consider că toate opțiunile posibile trebuie evaluate pentru a identifica cea mai adecvată reacție”, a declarat Nagel pentru Reuters.

„Nu cred că trebuie excluse nicio opțiune, iar în cele din urmă, este crucial ca Europa să demonstreze că poate adopta o politică decisivă și încrezătoare în sine”.

Șeful Bundesbank susține independența băncilor centrale

Nagel, care este și membru al conducerii Băncii Centrale Europene, a transmis un mesaj clar împotriva oricărei influențe externe asupra independenței băncilor centrale, în urma criticilor lui Trump la adresa președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell.

„Independența băncilor centrale este esențială”, a menționat Nagel. „Cred că este riscant să se interfereze cu independența unei bănci centrale”.

Trump a criticat constant conducătorul băncii centrale americane pentru lipsa acțiunilor de reducere a dobânzilor pentru a stimula consumul. Bloomberg a raportat că Trump ar putea lua în considerare posibilitatea de a-l demite pe Powell, informație pe care Trump a contestat-o, însă a recunoscut că a discutat subiectul cu legislatori republicani.

Bancherul central german a afirmat că incertitudinea generată de noua administrație americană a avut un impact negativ asupra valorii dolarului în prima jumătate a anului.

În contrapartidă, Europa se prezintă ca un mediu mai stabil pentru investiții, conform acestuia.

„Consider că aceast timp evidentiat poate fi văzut ca o oportunitate de a accesa piața europeană pentru investitorii din afara continentului”, a subliniat Nagel, adăugând că statele europene trebuie să-și manifeste mai multă încredere în propriile avantaje.

Recomandari
Show Cookie Preferences