VIDEO Ministrul Agriculturii, discuții aprinse cu legumicultorii din Lungulețu. „Ce măsuri a luat Administrația Națională Apele Române pentru puțurile noastre?” / „Este apa un bun comun sau proprietatea cuiva?”

VIDEO Ministrul Agriculturii, discuții aprinse cu legumicultorii din Lungulețu. „Ce măsuri a luat Administrația Națională Apele Române pentru puțurile noastre?” / „Este apa un bun comun sau proprietatea cuiva?”
Ministrul Agriculturii a fost în comuna Lungulețu din județul Dâmbovița, joi, 17 iulie 2025 / captură video Facebook - Florin Barbu

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, s-a întâlnit joi cu fermierii din comuna Lungulețu, unde agricultorii sunt nemulțumiți că pentru a putea folosi din nou apa din Dâmbovița la irigații sunt nevoiți să semneze contracte cu Apele Române.

Un localnic a întrebat: „Ce măsuri a luat Administrația Națională Apele Române pentru puțurile noastre? Între ce ne-a sprijinit, ca acum să ne taxeze pentru puțurile noastre?”

„Situația a ajuns critică”, a declarat un alt cetățean.

Florin Barbu a asigurat fermierii că Ministerul Agriculturii va subvenționa o parte din costuri.

„În prezent, irigarea este posibilă la Lungulețu, am discutat cu Apele Române și cu toate părțile implicate, până pe 31 decembrie (…). Într-o lună se va face o modificare legislativă, astfel că cei care doresc să beneficieze de 2 lei pentru mia de metri cubi vor fi sprijiniți financiar de Ministerul Agriculturii, iar voi nu veți plăti nimic. Dacă doriți să acoperim 50% din costurile cu energia electrică și combustibil solid pentru legumicultură, va trebui să semnați un contract prin care să demonstrăm că irigați”, a explicat ministrul.

„Este apa gratuită sau nu? Este un bun comun sau aparține cuiva?”, a întrebat o doamnă intervievată.

Administrația Națională Apele Române, despre soluționarea problemelor de pe râul Dâmbovița

Tot joi, Administrația Națională Apele Române (ANAR) a emis un comunicat prin care a precizat că „situația hidro potabilă de pe râul Dâmbovița a fost rezolvată” și că „fermierii pot continua să irige culturile agricole”.

„ANAR informează că problemele legate de captările de apă de pe râul Dâmbovița au fost remediate, datorită intervențiilor echipelor noastre de la nivel central și local (…). Fermierii vor putea utiliza apa din Dâmbovița pentru irigații, cu condiția să semneze un contract legal cu Apele Române, în concordanță cu legislația actuală”, se arată în comunicat.

ANAR afirmă că „în acest moment există suficientă apă atât pentru irigații, cât și pentru alimentarea cu apă potabilă a Capitalei” și că „nu există riscul întreruperii alimentării cu apă a Bucureștiului”.

„În același timp, Apele Române a început discuții la nivel guvernamental pentru a stabili un mecanism clar de reglementare a utilizării apei pentru irigații, astfel încât să se protejeze interesul public în ceea ce privește alimentarea populației”, se mai precizează în comunicat.

Directorul general al ANAR a declarat că „problemele de la Lungulețu s-au clarificat. Am avut un dialog deschis cu fermierii și până pe 15 septembrie vom centraliza harta celor care doresc să utilizeze apa din Dâmbovița. Ulterior, vom semna un contract-cadru care va include termeni tehnici, programul de furnizare și tarifele. Prețurile vor fi accesibile și nu vor afecta viabilitatea economică a agricultorilor. Am discutat aceste detalii și cu ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu”, a concluzionat Sorin Lucaci.

Recomandari
Show Cookie Preferences