Companiile din sectorul energetic trebuie să achiziționeze avans când cumpără electricitate pe bursă / Președintele ANRE subliniază necesitatea corectitudinii în piață

Companiile din sectorul energetic trebuie să achiziționeze avans când cumpără electricitate pe bursă / Președintele ANRE subliniază necesitatea corectitudinii în piață
Bani, energie electrică - Foto: Nikolai Sorokin | Dreamstime.com

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin prin care impune companiilor de energie electrică să achite un avans sau să constituie o garanție minimă în momentul semnării contractelor de achiziție a energiei de pe bursă. Acest proiect de ordin a fost supus dezbaterii publice timp de mai multe luni. Președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat că această măsură este esențială pentru a stopa practici abuzive ale traderilor din domeniul energetic.

Conform ordinului aprobat marți de președintele ANRE, avansul impus este de:

  • 5% din valoarea contractului – pentru livrări ce depășesc 6 luni;
  • 10% din valoarea contractului – pentru livrări de maxim 6 luni;

Perioada de plată este de 15 zile de la semnarea contractului. Această măsură se aplică doar contractelor standard și nu va afecta contractele bilaterale.

Prin urmare, „Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) introduce un mecanism de protecție împotriva comportamentului riscant de pe piața electricității: contractarea energiei fără intenția reală de achiziție”, se menționează în comunicatul instituției.

„Energia este un bun strategic, de care toată lumea trebuie să beneficieze la prețuri corecte. Cei care doresc să achiziționeze energie trebuie să își asume responsabilitatea financiară pentru contractele încheiate. Dacă vrei să joci într-un mediu serios, trebuie să te implici cu resurse reale. Ne dorim o piață sănătoasă, echitabilă, funcțională și maturizată, iar acest ordin contribuie la îmbunătățirea maturității pieței”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.

Proiectul de ordin a fost dezbătut timp de cinci luni, iar inițial, ANRE propusese un avans de 30%. Totuși, companiile au avertizat că această măsură ar putea conduce la o scumpire a energiei.

Absenta garanțiilor a generat dezechilibre pe piață și prețuri fluctuante, afirmă ANRE

ANRE subliniază că este necesar un astfel de mecanism deoarece, în lipsa unui control financiar eficient, unii participanți la piață pot contracta cantități mari de energie fără intenția reală de a achiziționa, fără a oferi garanții de plată, și ulterior revând volumul înainte de livrare pentru a beneficia de diferențele de preț. Aceasta conducerea la dezechilibre de pe piață, prețuri incerte și o încredere scăzută între participanți.

De asemenea, cu această măsură se clarifică faptul că prețul din contract nu poate fi modificat ulterior în funcție de fluctuațiile tarifelor de transport, o practică ce provoca incertitudine și inechitate.

În plus, se reduce de la 8 la 4 numărul minim de parteneri eligibili necesari pe piața cu negociere dublă continuă, facilitând astfel accesul la tranzacții ferme și îmbunătățind lichiditatea pieței.

George Niculescu a punctat anterior faptul că piața nu este total maturizată, iar traderii care acționează similar „băieților deștepți” continuă să cumpere cantități mari de energie la preț redus de la producători pe termen lung, pentru a o revinde mai scump furnizorilor ce deservesc consumatorii finali sau pentru a renunța la contracte dacă prețul pe piață scade.

Este esențial ca acești traderi să devină „băieți corecți”, a justifiat Niculescu introducerea obligativității de plată a unui avans pentru toate contractele din piața angro.

Recomandari
Show Cookie Preferences