Liderul unei rețele de hoteluri internaționale evidențiază transformările turiștilor din ultimii ani: „Aceasta a fost cea mai semnificativă schimbare”

Liderul unei rețele de hoteluri internaționale evidențiază transformările turiștilor din ultimii ani: „Aceasta a fost cea mai semnificativă schimbare”
Una dintre camerele de lux oferite de Baynan Group în Insulele Maldive, FOTO: Stephane Frances / Onlyworld.net, ONLY FRANCE / Alamy / Profimedia Images

Banyan Group, o rețea de hoteluri de lux cu peste 90 de locații la nivel global, inclusiv în țări precum Cuba și Arabia Saudită, este condusă de antreprenorul singaporez Kwon Ping Ho. Acesta a început aventura sa în domeniul turismului în 1994, când a deschis primul său resort în Phuket. Într-un interviu, el a subliniat că profilul clienților s-a schimbat considerabil față de începuturile sale.

„Generația mea era mulțumită cu excursii organizate, adesea petrecându-și timpul în hoteluri, fără a explora mult. Acum, tinerii de azi au depășit această etapă”, afirmă Ho, în vârstă de 72 de ani.

„Mulți dintre ei au călătorit deja în copilărie cu părinții și, acum că sunt pe cont propriu, caută aventuri autentice, care le oferă oportunitatea să descopere locuri mai puțin cunoscute”, continuă el.

Potrivit lui Ho, turiștii moderni, mai experimentați, se diferențiază net de cei din trecut, care se limitau la a bifa principalele obiective turistice.

„Ei își doresc să revadă peisaje familiare, dar caută acum interacțiuni profunde cu comunitățile locale, nu doar priveliști spectaculoase”, afirmă antreprenorul.

Tendința turiștilor pentru „experiențe” în detrimentul obiectivelor turistice tradiționale

Nu este niciun secret că schimbarea comportamentului turiștilor a fost observată de numeroase persoane din industrie. Această tendință a prins avânt în ultimii ani, după ce atracțiile turistice din întreaga lume au fost inundate de vizitatori, odată cu relaxarea restricțiilor pandemice.

Un exemplu relevant este declarația lui August Jorfald, creatorul unei campanii „anti-turistice” care a devenit populară pe rețelele sociale, care spunea: „Prefer să fiu la masă în bucătăria cuiva decât să vizitez Disney World”.

Un sondaj efectuat de compania de consultanță McKinsey, care a implicat 5.000 de participanți din diferite țări, a evidențiat că 52% dintre membrii Generației Z sunt dispuși să investească mai mult în experiențe unice de călătorie, comparativ cu doar 29% dintre bunicii lor.

McKinsey a subliniat că „pachetele turistice standardizate sunt pe cale de a deveni învechite”, pe măsură ce călătorii caută „experiențe personalizate, care să rezoneze cu prioritățile și poveștile lor”.

Observațiile lui Kwon Ping Ho despre schimbările din turism

Kwon Ping Ho a remarcat și o modificare semnificativă în privința naționalităților turiștilor și a destinațiilor preferate.

„Cu 30 de ani în urmă, turismul era dominat de europeni, în special albi, care călătoreau din vest spre est”, explică el. „Acum, însă, turismul a devenit mult mai diversificat și complex.”

El a numit acest fenomen „turismul-curcubeu”, evidențiind creșterea bunăstării în țările în dezvoltare, care a dus la un aflux de turiști din diferite colțuri ale lumii.

„Acum avem turiști din India, Africa, Arabia, China, Japonia și multe alte regiuni, inclusiv tineri din diverse colțuri ale lumii”, concluzionează el. „Pentru mine, aceasta a fost cea mai mare schimbare”, reafirmă antreprenorul.

Recomandari
Show Cookie Preferences