Conducerea Ucrainei renunță la un principiu esențial pentru care soldații se luptă pe front, avansează o publicație de marcă din Kiev

Conducerea Ucrainei renunță la un principiu esențial pentru care soldații se luptă pe front, avansează o publicație de marcă din Kiev
Soldați ucraineni din Brigada Mecanizată 30 cu un lansator multiplu Grad pe frontul din Donețk: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform / Abaca Press / Profimedia

În contextul eforturilor de apărare împotriva agresiunii ruse, Ucraina riscă să facă pași către autoritarism, conform unui editorial al unei publicații importante de limbă engleză din Kiev, care condamnă actuala conducere pentru încălcări ale statului de drept și ale drepturilor civile.

Cazul lui Vitalii Șabunin, un activist anticorupție proeminent și fondator al Centrului de Acțiune Anticorupție, stă la baza acestor acuzații. El este supus unei anchete oficiale pentru preschimbare de la recrutare, dar publicația The Kyiv Independent sugerează că acest caz ascunde o răfuială politică.

De la începutul invaziei ruse, Șabunin s-a oferit voluntar să servească în armată, continuând totodată să monitorizeze activitatea guvernului. Cu toate acestea, autoritățile au intensificat investigația împotriva sa, percheziționând locuința sa din Kiev și o bază militară de lângă front, concentrându-se pe telefonul său personal. Jurnaliștii interpretează acest gest ca o tentativă de intimidare.

Critici la adresa conducerii statului

Șabunin l-a atacat în repetate rânduri pe Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, precum și pe adjunctul său controversat, Oleh Tatarov.

Recent, el și-a îndreptat criticile către Ministerul Apărării, acuzându-l de achiziții ineficiente de echipamente militare și de incapacitatea de a crește producția de armament.

Jurnaliștii de la The Kyiv Independent subliniază că gestionarea acestui caz sugerează că scopul este mai degrabă persecutarea unui inamic, nu aplicarea legii, ceea ce ridică întrebări despre tăcerea președintelui Volodimir Zelenski privind această situație.

Se sugerează că o astfel de campanie nu ar putea avea loc fără aprobarea președintelui, chiar și tacită.

Jurnaliștii au tras un semnal de alarmă în legătură cu alte acțiuni recente considerate derapaje ale autorităților din Kiev: respingerea arbitrară a unui candidat pentru conducerea Biroului de Securitate Economică, presiuni egale asupra presei independente, și utilizarea Consiliului Național de Securitate și Apărare pentru impunerea de sancțiuni extrajudiciare.

Transformarea Consiliului Național de Securitate și Apărare într-un instrument de reprimare a oponenților este, de asemenea, o problemă semnalată. Sancțiunile nu mai sunt considerate un mijloc de protejare a securității naționale, ci mai degrabă un instrument arbitrar de represiune, vizându-l în special pe fostul președinte Petro Poroșenko, principalul rival politic al lui Zelenski. Chiar dacă activitățile lui Poroșenko sunt controversate, el merită un proces echitabil, nu sancțiuni arbitrare,

Zelenski, îndemnat să acționeze

Comunitatea internațională, inclusiv G7, este criticată pentru tăcerea complice în privința acestor evenimente. Ambasadele G7 din Ucraina nu au comentat asupra cazului lui Șabunin, ultima lor declarație fiind cu privire la numirea șefului Biroului pentru Securitate Economică, fără a menționa respingerea acestuia de către guvern.

Conflictul din Ucraina nu ar trebui să fie o scuză pentru desființarea valorilor democratice, afirmă jurnaliștii de la The Kyiv Independent, adăugând că justiția selectivă și persecuțiile politice contravin principilor pentru care soldații ucrainei își riscă viețile.

Conform opiniei jurnaliștilor, dacă Zelenski nu a comandat aceste represalii, are responsabilitatea de a clarifica cine le inițiază; iar dacă le-a ordonat, trebuie să reevalueze, altfel Ucraina ar putea pierde nu doar teritorii, ci și esența democratică pentru care luptă.

Recomandari
Show Cookie Preferences