SUA au efectuat deportări ale imigranților către Africa de Sud: „Zborul a transportat indivizi pe care nici țările lor nu i-au dorit”

Statele Unite au început din nou deportarea migranților către țări diferite de cele de origine, după ce Curtea Supremă a ridicat restricțiile impuse administrației precedente în acest sens, la finalul lunii iunie, conform unui raport Reuters.
„Un zbor organizaet de deportare dintr-o țară terță a ajuns în Eswatini, Africa de Sud. Acest zbor a transportat persoane atât de periculoase încât țările lor de origine au refuzat să le reia”, a declarat, marți, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Securitate Internă, Tricia McLaughlin.
Ea a menționat cinci persoane deportate din Vietnam, Jamaica, Laos, Cuba și Yemen, subliniind că acestea aveau condamnări pentru infracțiuni grave, inclusiv abuz asupra copiilor și crimă.
Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a permis administrației fostului președinte să reia deportarea migranților către alte țări decât cele de origine, fără ca aceștia să aibă ocazia de a contesta riscurile posibile. Decizia a venit în urma unei ordonanțe din aprilie, prin care un judecător federal a suspendat aceste expulzări către țări terțe, considerând că persoanele fără acte nu au posibilitatea de a-și apăra cazul.
Departamentul Securității Interne a apreciat decizia Curții Supreme ca fiind o „victorie pentru siguranța și securitatea cetățenilor americani.”
La începutul acestei luni, un oficial de rang înalt din cadrul administrației anterioare a menționat că autoritățile de imigrație din SUA pot să expulzeze migranți către alte țări decât cele de origine cu un preaviz de doar șase ore.
În mod normal, Serviciul de Imigrare și Control Vamal (ICE) așteaptă, cel puțin, 24 de ore înainte de a expulza o persoană, după ce a fost informată cu privire la deportarea sa către o „țară terță”, potrivit unei note din 9 iulie a directorului interimar al agenției, Todd Lyons.
Totuși, ICE poate expulza o persoană către o „țară terță” cu un preaviz de doar șase ore în cazuri de urgență, conform memoriului, asigurându-se că persoana are posibilitatea de a consulta un avocat.
Fostul președinte Donald Trump a făcut din combaterea imigrației ilegale o prioritate majoră, descriind Statele Unite ca fiind „invadate” de „infractori străini” și promovând intens politicile de deportare.
Cu toate acestea, programul său de deportări în masă a fost obstrucționat sau întârziat de numeroase hotărâri judecătorești, inclusiv decizii ale Curții Supreme, pe baza argumentului că persoanele vizate trebuie să aibă dreptul să-și apere interesele în conformitate cu Constituția.