Justificarea Curții Constituționale pentru respingerea sesizării lui Nicușor Dan referitoare la legea antiantisemitism și xenofobie

Judecătorii Curții Constituționale susțin că legea care întărește pedepsele împotriva fascismului, legionarismului, rasismului și xenofobiei, contestată de președintele României, este „clară, precisă și predictibilă”. Aceasta a fost motivul pentru care Curtea a decis să respingă sesizarea lui Nicușor Dan.
Ședința din această joi a marcat prima întâlnire de când Simina Tănăsescu a fost aleasă președintă a Curții Constituționale și a avut loc în noua formulă a Curții, care include cei trei judecători numiți recent: Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Cosmin Dragoș.
„Legea este clară, precisă și predictibilă”
Curtea Constituțională a declarat ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de președinte, concluzionând că prevederile contestate din Legea ce interzice organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob sunt constituționale. De asemenea, s-a evidențiat necesitatea protejării valorilor sociale fundamentale ale unei societăți democratice.
În raport cu criticile aduse de Nicușor Dan, Curtea a subliniat claritatea și previzibilitatea legii, afirmând că scopul acesteia este de a crea un cadru legal pentru a proteja demnitatea umană și drepturile fundamentale.
Curtea a argumentat că ideologiile naziste, fasciste și legionarismul sunt concepte care nu pot fi reduse la definiții juridice simple, ci reflectă realități sociale istorice specifice care au condus la regimuri politice criminale marcate de violență și violarea drepturilor omului.
De asemenea, Curtea a subliniat că toate modificările introdus de Nicușor Dan sunt justificate și necesare pentru apărarea principiilor esențiale ale democrației, având ca scop prevenirea unor acte ce pot afecta stabilitatea sistemelor politice democratice.
Curtea Constituțională afirmă că decizia sa se aliniază cu principiile valorilor democratice europene și este în acord cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
Sancțiuni de închisoare între 3 luni și 3 ani pentru promovarea simbolurilor legionare
Legea, adoptată pe 11 iunie, prevede sancționarea cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru distribuirea de materiale fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, iar pentru infracțiunile comise prin sisteme informatice, pedeapsa poate fi crescută cu 50%.
Anterior, legea nu includea materiale legionare, ci menționa doar faptele legate de ideile rasiste și xenofobe. Acum, se impune o sancțiune de la 3 luni la 3 ani pentru persoanele care promovează cultul liderilor organizațiilor fasciste.
Noua legislatie sancționează promovarea publică a cultului persoanelor vinovate de genocid sau crime de război cu o pedeapsă cuprinsă între 3 luni și 3 ani de închisoare sau amendă.
Legea conține și o sancțiune de 6 luni la 3 ani pentru negarea sau minimalizarea în mod evident a holocaustului petrecut pe teritoriul României.
Argumentele lui Nicușor Dan privind sesizarea la Curtea Constituțională
Nicușor Dan a explicat într-o conferință de presă motivul contestației față de acest act normativ.
El a subliniat că nu susține manifestările de acest tip și a pus întrebări legate de amenințările primite de jurnaliști în perioada noiembrie-decembrie 2024, argumentând că statul trebuie să reacționeze ferm.
Nicușor Dan a ridicat semne de întrebare legate de aplicațiile legii, oferind exemplul unei asociații care promovează Rezistența din Munții Făgăraș, menționând că nu este clar dacă aceasta poate fi considerată o organizație legionară. El a subliniat că este legitim să se promoveze astfel de inițiative de cultură și memorie.