O dispariție misterioasă a unui călugăr declanșează un scandal sexual în Thailanda: „S-au lăsat purtați de pasiune și dorință”

Dispariția unui călugăr venerat dintr-un templu budist din centrul Bangkok-ului a dezvăluit un scandal sexual de amploare în Thailanda, implicând acuzații de șantaj, cadouri extravagant de costisitoare și o serie de destituiri care atrag atenția asupra influenței financiare și a puterii de care se bucură clerul, care adesea depune jurăminte de castitate și sărăcie, conform informațiilor din The Guardian.
Cercetările legate de dispariția călugărului senior Phra Thep Wachirapamok au condus poliția la o femeie suspectată că a întreținut relații intime cu mai mulți călugări de rang înalt, pe care ulterior i-ar fi șantajat pentru a-i păstra tăcerea.
În urma percheziției efectuate în locuința ei luna aceasta, autoritățile au descoperit telefoane mobile care, conform surselor din presa locală, conțineau un număr impresionant de fotografii și videoclipuri compromițătoare ale călugărului dispărut și ale altor figuri importante din budism. De asemenea, poliția a investigat fluxurile financiare ale femeii, identificând conexiuni cu mai multe temple.
„Am urmărit traseul banilor și am descoperit implicarea mai multor temple,” a explicat Jaroonkiat Pankaew, reprezentant al Biroului central de investigații din Thailanda, într-o conferință de presă. „După confiscarea telefonului, am verificat și am găsit dovezi despre implicarea altor călugări, inclusiv înregistrări video și conversații pe Line,” a adăugat acesta, menționând o populară aplicație de mesagerie.
Femeia implicată în scandal a fost arestată recent
Phra Thep Wachirapamok nu a mai fost observat de când a părăsit templul, și până în prezent nu au fost aduse acuzații legate de dispariția sa. Totuși, Wilawan Emsawat, femeia centrală în acest caz, a fost reținută marți și se confruntă cu acuzații de șantaj, spălare de bani și primire de bunuri furate.
Wilawan nu a comentat deocamdată acuzațiile, dar într-un interviu difuzat miercuri de media thailandeză, a recunoscut că a avut relații cu doi călugări și un profesor de religie.
Aceasta a mai declarat că a beneficiat de cadouri scumpe, inclusiv un Mercedes-Benz SLK200 și „milioane” de baht, moneda națională a Thailandei, prin transferuri bancare și un card bancar personal. Deși a exprimat regretul față de aceste relații, a mărturisit că s-a îndrăgostit.
Conform poliției, în ultimii trei ani, în conturile bancare ale lui Wilawan au fost depuse aproximativ 385 de milioane de baht (11,9 milioane de dolari). Într-un alt interviu, aceasta a declarat că ea a oferit bani unui alt călugăr cu care a avut o relație.
Poveștile despre călugări cu comportamente necorespunzătoare nu sunt o noutate în Thailanda, iar amploarea acestui scandal a șocat opinia publică, stârnind întrebări cu privire la modul în care membri ai clerului, care ar trebui să respecte tradițiile de castitate ale budismului Theravada, au putut să devieze atât de grav de la credința lor.
„Bani, putere și privilegii”
Acest scandal, care a captat atenția mass-media din Asia de Sud-Est, a dus la excluderea mai multor călugări și stareți.
Unul dintre călugării implicați se confruntă cu acuzații de delapidare a fondurilor templelor și abateri în exercitarea funcției, în timp ce anchete sunt în desfășurare pentru alții. Călugărul a confirmat că a împrumutat bani din fondurile templului, dar a susținut că a fost pentru a o ajuta pe Wilawan.
„Este prima dată când observ un asemenea scandal,” a afirmat Paiwan Wannabud, care a fost călugăr timp de aproape 20 de ani înainte de a părăsi viața monahală în 2021 și acum este un influencer în comunitatea LGBT.
În timp ce media s-a concentrat pe Wilawan, Paiwan susține că acest caz ridică întrebări importante despre „banii, puterea și privilegiile” care permit asemenea comportamente, o opinie reflectată și în editoriale recente din presă.
„Când decăderea morală a clerului este expusă, femeia este cea care plătește prețul, în timp ce călugării sunt prezentați ca victime”, a scris comentatoarea Sanitsuda Ekachai în Bangkok Post, criticând ceea ce ea numește un sistem feudal prin care călugării „trăiesc în privilegiu, înconjurați de bogăție și deferență.”
Un alt editorial, pe site-ul televiziunii thailandeze PBS, îi mulțumește lui Wilawan pentru rolul său în expunerea acestor fapte, subliniind: „Fără ea, aceste practici corupte, adânc înrădăcinate, poate că nu ar fi fost niciodată descoperite”.
Cum ajung călugării budisti să dețină automobile de lux precum un Mercedes-Benz SLK200
Călugării din Thailanda primesc alocații lunare pentru hrană, variind între 2.500 și 34.200 baht (75–1.000 dolari), în funcție de rang, dar, de asemenea, templele și călugării obțin donații. Acestea din urmă sunt extrem de profitabile pentru călugării de înalt rang, care pot primi sume considerabile de la donații de la oameni bogați.
Recent, un stareț de la un templu cunoscut din Bangkok a șocat prin raportarea furtului a 10 milioane de baht (300.000 de dolari) în numerar și lingouri de aur din camera sa.
Interimarul premier Phumtham Wechayachai a cerut, săptămâna trecută, autorităților să ia în considerare întărirea legislației existente privind călugării și templele, în special în aspectele financiare. Acestea sunt deja obligate să își declare veniturile.
Biroul Național pentru Budism a anunțat că toți călugării vor fi supuși unor investigații, indiferent de rang, și a sugerat reactivarea unui proiect de lege ce prevede sancțiuni penale pentru cei care afectează reputația budismului, inclusiv prin comportamente nepotrivite din punct de vedere sexual.
Ca reacție la criza generată, regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a emis un ordin regal marți prin care suspendă anunțurile anterioare de acordare a titlurilor ecleziastice pentru mulți călugări seniori.
Între timp, poliția thailandeză a promis continuarea investigațiilor la nivel național, iar Biroul Central de Investigații a creat o pagină de Facebook pentru ca cetățenii să poată raporta comportamentele inadecvate ale călugărilor.
Paiwan a afirmat că, în timp ce încrederea în budism va persista, credibilitatea călugărilor ar putea fi afectată. „S-au lăsat cuprinși de pasiunea și dorința lor”, a comentat ea.