ȘTIRI NOI. Prima înfrângere pentru Nicușor Dan la CCR: Judecătorii au respins sesizarea sa pe Legea de combatere a antisemitismului și xenofobiei

ȘTIRI NOI. Prima înfrângere pentru Nicușor Dan la CCR: Judecătorii au respins sesizarea sa pe Legea de combatere a antisemitismului și xenofobiei
Foto Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Judecătorii de la CCR au stabilit că obiecțiile formulate de președinte sunt neîntemeiate, conform informațiilor oferite de G4 Media.

CCR a respins, în cadrul ședinței de joi, sesizarea președintelui Nicușor Dan referitoare la noua lege împotriva antisemitismului și xenofobiei. Acesta a contestat termenii neclari ai noțiunilor de „legionar” și „fascist”, demersul său fiind subiect de critică din partea unor istorici.

În cadrul ședinței de joi, care a fost prima condusă de președinta CCR, Simina Tănăsescu, s-a reunit noua formulă a Curții Constituționale, având în componență și cei trei noi judecători constituționali: Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Cosmin Dragoș.

Anterior, CCR a respins o sesizare similară provenită de la AUR.

Motivația lui Nicușor Dan pentru atacarea legii împotriva fascismului la CCR

Președintele Nicușor Dan a explicat în timpul unei conferințe de presă motivele care l-au determinat să conteste legea la CCR.

„Desigur, nu încurajez deloc manifestările de acest tip și vreau să cerem Parchetului informații despre amenințările primite de jurnaliști în perioada noiembrie-decembrie 2024. Este vorba despre fapte foarte concrete, amenințări la adresa jurnaliștilor, iar noi trebuie să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu amenințările la adresa domnului Vexler, venite imediat după ce această lege a fost introdusă în Parlament”, a declarat președintele.

Nicușor Dan a subliniat că sunt „aspecte foarte precise care necesită o reacție fermă din partea statului român”, dar a insistat pe necesitatea unei analize detaliate a conținutului legii.

„Există neclarități majore în lege, de exemplu, în orașul Făgăraș, o mică asociație promovează Rezistența din Munții Făgăraș, organizând expoziții și evenimente. Printre membri se numără persoane cu legături anterioare la mișcarea legionară. Întrebarea este: această asociație este considerată legionară sau nu? Legea nu lămurește acest aspect. Dacă este legionară, trebuie să suporte sancțiuni legale. Eu consider că promovarea Rezistenței anticomuniste nu ar trebui să fie penalizată”, a menționat Nicușor Dan.

Președintele a subliniat că „există multe astfel de ambiguități care pot conduce la interpretări arbitrare”.

„Este evident că trebuie să avem o legislație care să combată xenofobia, antisemitismul și rasismul, dar aceasta trebuie să fie formulată clar, pentru a evita interpretările greșite și abuzurile”, a explicat Dan motivele contestației sale la CCR.

Ședința de joi a fost o premieră, având în frunte pentru prima dată o femeie, Simina Tănăsescu, și reunind noul complet de judecători constituționali.

Recomandari
Show Cookie Preferences