Arheologii descoperă o așezare preistorică fascinantă în Europa

O echipă de arheologi care lucrează pe malurile lacului Ohrid din Albania susține că a identificat cea mai veche așezare umană construită pe lac din Europa, evidențiind dovezi ale unei comunități organizate de vânători și agricultori din urmă cu până la 8.000 de ani, conform unui raport de la Reuters.
Cercetătorii, incluzând specialiști din Elveția și Albania, petrec fiecare zi câteva ore la aproximativ trei metri sub apă, extrăgând cu atenție piloni de lemn care susțineau construcțiile locuințelor.
De asemenea, aceștia colectează oase de animale domestice și sălbatice, precum și obiecte din cupru și ceramică decorată cu gravuri elaborate.
Albert Hafner de la Universitatea din Berna a menționat că, deși așezări similare au fost găsite în regiunile alpine și mediteraneene, cele din satul Lin sunt cu aproximativ 500 de ani mai vechi, datând între 6.000 și 8.000 de ani.
Arheologii reconstituie viața oamenilor preistorici din această zonă
Cercetările derulate în această zonă durează de câțiva ani, iar munca este complicată din cauza condițiilor specifice ale sitului. De exemplu, săpăturile subacvatice generează ridicarea nisipului de pe fundul lacului, afectând vizibilitatea, astfel că se creează un curent submarin artificial utilizând țevi care permit circulația aerului comprimat.
Începând din 2021, au fost descoperite numeroase fragmente de lemn cu o vechime de aproape opt milenii, care făceau parte din pilonii și gardurile așezării lacustre. Pe parcurs, au fost identificate și fragmente de stejar, semințe de plante, precum și resturi osoase de animale domestice și sălbatice.
„Datorită mediului subacvatic, materialele organice se conservă excelent, ceea ce ne ajută să înțelegem dieta și culturile acestora”, explică Hafner, după doi ani de scufundări și cercetări. Arheologii au prezentat ultima dată noile descoperiri în 2023.
Studiile sugerează că lacul Ohrid, împărțit între Macedonia de Nord și Albania, este cel mai vechi lac din Europa, având o vechime de peste un milion de ani.
Cercetătorii sugerează că agricultura era principala sursă de hrană a comunității preistorice
Vârsta descoperirilor este determinată prin metodele de datare cu radiocarbon și dendrocronologie, care analizează inelele de creștere ale copacilor. Peste o mie de mostre de lemn au fost extrase din zonă, sugerând că așezarea ar fi putut găzdui câteva sute de persoane.
Se estimează că așezarea are o dimensiune de aproximativ șase hectare, dar până în prezent a fost excavata numai aproximativ 1% din sit, în urma a șase ani de activitate.
Hafner a declarat că descoperirile sugerează că cei care locuiau lângă lac au jucat un rol important în propagarea agriculturii și creșterii animalelor în alte regiuni ale Europei.
„Chiar dacă continuau să vâneze și să culeagă, sursa lor principală de hrană era agricultura”, a adăugat acesta.
Arheologul albanez Adrian Anastasi consideră că explorarea completă a zonei ar putea dura zeci de ani.
„Viața lor, dieta, obiceiurile de vânătoare și pescuit, precum și utilizarea arhitecturii pentru construirea așezămintelor sugerează o înaltă inteligență pentru acea eră”, afirmă el.