Micii antreprenori din Bulgaria își exprimă temerile privind trecerea la euro. "Anticipăm haos la începutul lunii ianuarie"

Micii antreprenori din Bulgaria își exprimă temerile privind trecerea la euro. "Anticipăm haos la începutul lunii ianuarie"
Moneda europeană și leva bulgărească. Foto: Rochu2008 | Dreamstime.com

Micii antreprenori din Bulgaria sunt îngrijorați de schimbarea monedei naționale, leva, în euro, planificată pentru ianuarie. "Anticipăm haos la începutul lunii ianuarie" afirmă ei.

Proprietarii de afaceri mici din Bulgaria resimt cu anxietate apropierea acestei modificări monetare, deoarece mulți cred că aceasta ar putea provoca o nouă criză.

Bulgaria, cu o populație de 6,4 milioane de locuitori, va trece oficial la euro pe 1 ianuarie 2026, după aprobarea din luna precedentă din partea Uniunii Europene. Începând cu 8 august, toate prețurile de vânzare cu amănuntul trebuie afișate atât în leva, cât și în euro.

„Da, indicatorii economici se îmbunătățesc, dar populația devine mai săracă”

Nikolai Terziev, proprietarul unui magazin de produse alimentare organice deschis în urmă cu peste un deceniu într-un oraș din sudul Bulgariei, afirmă că a început să eticheteze produsele în noua monedă, dar cu o foarte mare neliniște.

El subliniază: „Niciun comerciant nu este economist. Ceea ce ne îngrijorează sunt informațiile primite din țările care au adoptat deja euro: indicatorii economici se îmbunătățesc, dar populația devine mai săracă. Însă marile companii obțin profituri mai mari.”

Bulgaria este un caz aparte prin faptul că și-a fixat leva la euro încă din 1999, înainte de aderarea la Uniunea Europeană în 2007. De asemenea, țara are o datorie națională foarte scăzută, de doar 24,1% din PIB anual, mult sub limita de 60% cerută pentru intrarea în Zona Euro.

Cu toate acestea, în ultima lună, costurile de aprovizionare au crescut semnificativ, generând îngrijorări legate de falimente. Terziev adaugă: „Conversia Bulgariei la euro nu este cea mai mare problemă. Problema principală este creșterea prețurilor. Cu prețuri în creștere și puterea de cumpărare a scăzută, clienții cumpără mai puțin, deci și noi vindem mai puțin.”

Cele mai mari temeri se concentrează asupra lunii ianuarie, când ambele monede vor fi în circulație simultan timp de o lună. Terziev afirmă: „Știm că haosul va începe la începutul lunii ianuarie. Va trebui să facem restul în euro, să calculăm în cenți de euro. Cum ne vom descurca fizic în această tranziție?”

Toate băncile vor trebui să convertească leva până la finalul anului 2026, iar Banca Națională a Bulgariei va face schimbul bancnotelor și monedelor pe o perioadă nelimitată.

În ciuda temerilor, nu toți clienții lui Terziev sunt reticenți față de cumpărăturile în euro: un sondaj Eurobarometru a arătat că 50% dintre bulgari sunt împotriva adoptării euro, iar 43% sunt favorabili acestei schimbări.

Temerile legate de inflație, lipsa de încredere în instituțiile oficiale având în vedere instabilitatea guvernamentală din ultimii ani și dezinformarea pe rețelele sociale sunt printre motivele opoziției față de euro.

Locuitorii din Haskovo se declară prudenți în a-și schimba banii. „Nu, nu am de schimbat prea mult”, spune un client. „Prefer să rămân optimist și să cred că va fi totul bine”, adaugă altul.

Deși mulți sunt sceptici, alții și-au exprimat încrederea. Monika Boyuklieva, o clientă, spune: „Sunt foarte fericită că Bulgaria adoptă euro. Sper că va ajuta economia țării. Nu cred că inflația este provocată de euro, ci de alți factori.”

Recomandari
Show Cookie Preferences