După ce a desființat 25% din posturi, Ministerul Energiei a încheiat un contract cu o firmă din domeniul energiei pentru elaborarea unui proiect de lege / Care este costul acestui contract

După ce a desființat 25% din posturi, Ministerul Energiei a încheiat un contract cu o firmă din domeniul energiei pentru elaborarea unui proiect de lege / Care este costul acestui contract
Ministerul Energiei. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Shutterstock, Dreamstime

Ministerul Energiei a afirmat că personalul intern nu a fost suficient capabil să elaboreze proiectul de Ordonanță de Urgență, care prevede ajutoare financiare pentru consumatorii vulnerabili, fapt pentru care a recurs la angajarea unei firme private. Contractul a fost semnat pentru suma de aproximativ 28.000 de euro, în perioada în care ministerul se afla în plin proces de reducere a personalului.

În martie 2025, Ministerul Energiei a acordat firmelor CIGA Energy Advisory SRL un contract în valoare de 140.000 de lei, pentru a oferi „sprijin în implementarea unui act normativ referitor la un mecanism de protecție pentru clienții finali de energie”.

CIGA Energy Advisory SRL este deținută de antreprenorul Dan Iulian Stratan, care este acționar în diverse companii, inclusiv la CIGA Energy SA, un furnizor de energie ce se descrie pe site-ul său ca fiind „una din cele mai mari companii active pe Piața de Echilibrare, equilibrând aproximativ 30% din consumul total de energie electrică din România”. Dan Iulian Stratan, medic de profesie, a ocupat anterior funcția de președinte al CA al Gelsor SA, grup controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, conform publicației Adevărul.

CIGA Energy Advisory, specializată în consultanță, a reportat anul trecut un profit de 7 milioane de lei cu o cifră de afaceri de 19 milioane de lei. Dan Iulian Stratan deține 80% din acțiuni.

Acest contract a fost atribuit direct, conform informațiilor de pe SEAP.

Explicația ministerului privind angajarea firmei

Ministerul Energiei a fost întrebat de ce a fost necesară angajarea unei firme externe pentru elaborarea unui act normativ și de ce nu a fost realizat cu personalul intern.

De asemenea, s-a solicitat informații despre posibile conflicte de interese, având în vedere că CIGA Energy Advisory activează pe piața energiei, iar actul normativ vizează acest sector.

Ministerul a comunicat că a evaluat toate opțiunile disponibile și, în considerarea complexității cerințelor, a decis că este necesar „suport extern specializat” pentru realizarea proiectului de Ordonanță de Urgență.

„Având în vedere complexitatea cerințelor și termenii stricți implicați (conform art. 22 din OUG 6/2025), implementarea acestuia doar cu personal intern a fost considerată insuficientă. În urma consultării cu alte entități similare, s-a confirmat necesitatea apelării la expertiză externă, iar aspectele stricte impuse de organismele de reglementare justifică această decizie”, a declarat Ministerul Energiei.

Reprezentanții ministerului susțin că „oferta CIGA ENERGY ADVISORY SRL a îndeplinit cerințele autorității contractante, asigurând suportul tehnic necesar pentru implementarea actului normativ, având cel mai mic preț”.

Potrivit datelor furnizate de SEAP, valoarea contractului a fost echivalentă cu suma estimată, adică 140.000 lei.

Ministerul Energiei a redus 23% din personal

În perioada în care a fost semnat contractul, Ministerul Energiei se afla într-un proces de reducere a posturilor, inițiat de fostul ministru Sebastian Burduja.

Conform planului de reorganizare, dintr-un total de 393 de posturi, Ministerul Energiei a desființat 91, rezultând o diminuare de 23% din personal.

Există și persoane care au ales să părăsească ministerul voluntar. În luna mai, fostul ministru al Energiei Sebastian Burduja anunța că, de la începutul anului, 24 de angajați au adopter această decizie.

„Am afirmat că vom realiza reforme, iar acest lucru este demonstrat prin reorganizarea Ministerului Energiei, care dovedește că statul poate face economii, așa cum fac toți românii în vremuri dificile. Acesta este un exemplu de bun simț și respect pentru cetățeni, înainte de a cere economii din partea lor”, a declarat Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja nu a răspuns întrebărilor privind motivele pentru care s-a angajat o firmă privată să elaboreze un act normativ.

Ce prevede proiectul de OUG pentru care a fost angajată firma privată

Proiectul de OUG a fost supus dezbaterii publice pe 11 iunie. Conform propunerii, consumatorii vulnerabili de electricitate vor beneficia, începând cu 1 iulie, de un ajutor sub formă de carduri de energie, alimentate lunar din bugetul de stat.

Forma inițială a proiectului nu specifica valoarea acestui ajutor sau metodele de acordare a acestuia.

Guvernul a aprobat proiectul pe 27 iunie, stabilind ajutorul la 50 lei lunar, valabil timp de nouă luni, din 1 iulie 2025 până pe 31 martie 2026.

Sprijinul financiar va fi acordat sub forma unui tichet electronic de energie.

Vor beneficia de ajutoare de 50 de lei, persoanele singure ale căror venituri nete lunare nu depășesc 1.940 lei, precum și familiile cu venituri nete lunare/membru de maximum 1.784 lei.

Solicitarea ajutorului trebuie depusă online de către persoana singură sau un membru major al familiei, într-o aplicație (EPIDS) creată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Aplicația STS este dedicată implementării acestui mecanism de sprijin.

Recomandari
Show Cookie Preferences