„Există riscul creșterii impozitelor odată cu noul guvern”, avertizează consilierul BNR

„Există riscul creșterii impozitelor odată cu noul guvern”, avertizează consilierul BNR
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, avertizează că românii ar putea să se confrunte cu majorări de taxe și impozite în urma formării unui nou guvern. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a menționat riscurile unei „aterizări dure” a economiei dacă instabilitatea politică persistă.

„Anticipez că, la instalarea noului executiv, creșterile de taxe vor fi inevitabile”, a declarat Eugen Rădulescu, într-o intervenție transmisa pe Digi24.

Banca Națională a României a publicat, miercuri, un curs de 5,1 lei pentru un euro, după ce marți moneda europeană a depășit pentru prima dată pragul de 5 lei. Consilierul BNR a comentat această situație, afirmând că „piața își caută un nou echilibru”.

„(n.r. – piața) este în continuare tensionată. Am asistat la o depreciere care este neobișnuită pentru noi, spre deosebire de țările vecine, precum Ungaria și Polonia, unde astfel de fluctuații sunt mai comune. Trebuie să vedem când și la ce nivel se va stabiliza piața”, a explicat Rădulescu.

„Deficitul bugetar reflectă o guvernare cel puțin imprudentă”

Eugen Rădulescu a evidențiat că România se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ, care trebuie diminuat. Acest obiectiv nu poate fi atins fără un guvern funcțional și un parlament care să-l sprijine.

El a subliniat că, în prezent, situația politică este instabilă, având în vedere că există un președinte interimar, un prim-ministru interimar și un președinte de Senat interimar.

Eugen Rădulescu a menționat că piețele financiare nu reacționează favorabil în condiții de nesiguranță.

„Deficitul bugetar este rezultatul unei guvernări cel puțin imprudente, care a prioritizat câștigurile electorale în detrimentul stabilității economice. Acum ne apropiem rapid de o clasificare»nerecomandată pentru investiții«, ceea ce ar afecta grav capacitatea noastră de a ne finanța datoriile în condiții favorabile.”

El a caracterizat deficitul României ca fiind „extrem de mare”.

„Discutăm despre deficitul bugetar de aproximativ trei ani, iar analiștii, inclusiv eu, am avertizat constant că ne îndreptăm spre o criză severă, avansând cu mare viteză către un zid.”

„Nu s-a putut face nimic în ultimele trei luni. Chiar și agențiile de rating n-au sugerat acțiuni concrete. Este evident că în această perioadă era extrem de dificil să implementezi măsuri, deoarece acestea nu sunt populare și nu sunt ușor de aplicat,” a concluzionat reprezentantul BNR.

Recomandari
Show Cookie Preferences