Dragoș Cabat (CFA): Anticipez o revenire a cursului de schimb în zilele viitoare. Banca Națională a României atenuează turbulențele în perioade de instabilitate politică.

Analistul economic Dragoș Cabat, co-fondator al Cabat&Pah Investments și membru al Consiliului Director al CFA, a declarat pentru Agerpres că cursul de schimb ar putea scădea din nou sub 5 lei pentru un euro, după ce marți a depășit acest prag psihologic.
„Aceasta situație mă surprinde puțin. Am discutat anterior despre consecințele volatilității generate de politica românească, iar între aspectele pe care le-am menționat că vor rămâne constante se numără și cursul de schimb. Sentimentul meu este că Banca Națională dispune de suficiente rezerve și, ca de obicei în perioadele electorale, acționează astfel încât să nu amplifice instabilitatea atunci când situația politică este volatilă”, a explicat Dragoș Cabat.
Dragoș Cabat nu exclude posibilitatea ca euro să revină sub 5 lei în zilele următoare. „Aceasta este predicția mea. De regulă, Banca Națională nu intervenea pe piețe în zilele de vineri și, uneori, nici în primele zile ale săptămânii. Deși acum nu ne aflăm în această situație, totuși cred că în curând cursul se va ajusta. Dacă nu, ar putea însemna că acesta este momentul așteptat de Banca Națională pentru a permite o depreciere a leului, întrucât leul s-a apreciat în raport cu euro și dolarul, având în vedere inflația noastră constant mai ridicată în comparație cu țările dezvoltate, în timp ce cursul a rămas stabil timp de 5-6 ani,” a adăugat analistul.
El a subliniat că ar putea exista un moment de depășire a pragului de 5 lei, însă nu îl consideră probabil pe termen scurt, cel puțin până în iunie.
„Dacă se va mai adăuga o depreciere a cursului, pe lângă volatilități politice și eventualitatea izolaționismului sau ruperea legăturilor cu Uniunea Europeană, alături de inflația record pe care o avem, cea mai mare din Europa, și având în vedere contextul economic și politic general, atunci am putea fi aproape de o retrogradare a rating-ului de țară de către agențiile de rating, ceea ce ar fi o veste extrem de nefavorabilă. Cursul de schimb este o ultimă ancoră care ne-ar putea ajuta să evităm o depreciere a rating-ului,” a concluzionat Dragoș Cabat.
Bursa din București a avut o reacție negativă în urma rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, iar dobânzile referință, care afectează costul creditelor, au crescut, în paralel cu cursul leu/euro care a depășit marți pragul psihologic de 5 lei.