Cum aleg papii noul nume. De ce nu va exista un Petru al II-lea și șansele reduse pentru alte nume precum Pius sau Urban

Cum aleg papii noul nume. De ce nu va exista un Petru al II-lea și șansele reduse pentru alte nume precum Pius sau Urban
Veșmânt nou pentru viitorul papă. Foto: Stefano Costantino / Zuma Press / Profimedia

Modificarea numelui reprezintă una dintre primele acțiuni pe care le realizează noul papă în calitate de lider al Bisericii Romano-Catolice, având un impact semnificativ asupra modului în care se va desfășura pontificatul său.

La fel ca multe ceremonii și tradiții asociate cu numirea unui nou papă, numele ales va fi influențat de o lungă istorie catolică și va fi supus analizei pentru multiplele sale conotații.

Întrebarea care se ridică este cum a apărut această tradiție, ce semnificații au diferitele nume papale, ce opțiuni ar putea avea viitorul papă și cum va fi anunțat acest nume.

Originea modificării numelui papei

Această practică își are rădăcinile în Evul Mediu timpuriu, iar, deși nu există un temei doctrinar pentru ca un papă să-și schimbe numele, s-a transformat într-o parte esențială a procesului electoral.

Sfântul Petru, primul papă și unul dintre cei 12 apostoli, a fost redenumit Simon de Iisus, însă acest lucru a avut loc înainte de a deveni liderul bisericii.

Au trecut alți 500 de ani până când Papa Ioan al II-lea, care a condus biserica în perioada 533-535, a început tradiția papală, renunțând la numele Mercurius, pe care l-a considerat prea asemănător cu numele zeului păgân Mercur.

Primul papă care a adoptat un nou nume a fost Petru Canepanova în secolul al X-lea, când a renunțat la numele său original pentru a evita să fie cunoscut ca Petru al II-lea.

După această perioadă, schimbarea numelui a devenit o practică obișnuită în rândul papilor aleși, iar mulți dintre ei au optat pentru nume italiene pentru a se alinia stilului predecesorilor.

Papa Francisc a ales numele său de la Sfântul Francisc din Assisi, fondatorul ordinului franciscan.

Importanța alegerii numelui pentru Biserica Catolică

Fiecare nume are propria sa poveste și semnificație, legate de succesele sau eșecurile anterioarelor pontificat sau ale sfinților care l-au purtat.

„Legătura cu papii anterioare care au depășit crize sau au inspirat reforme poate influența alegerea unui nume”, a explicat Liam Temple.

De exemplu, Papa Francisc a ales numele pentru a-l omagia pe Sfântul Francisc din Assisi, evidențiind prioritățile sale legate de pace, natură și grijă pentru cei nevoiași.

Predecessorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a optat pentru numele său pentru a ilustra angajamentul său față de pace, onorându-l pe Sfântul Benedict și pe Papa Benedict al XV-lea.

Motivul pentru care nu va exista un Petru al II-lea

Un nume exclus din start pentru noul papă este cel de Petru, din respect față de Sfântul Apostol Petru și poate și din cauza unei vechi profeții care sugerează că Petru al II-lea va fi ultimul papă.

Există alte nume ce nu sunt interzise, dar care au șanse reduse de a fi alese, având legături cu papii recenți care le-au păstrat.

De asemenea, numele Urban este puțin probabil să fie ales, amintind de Urban al VIII-lea, care a initiat procesul lui Galileo Galilei, context în care ar putea fi problematic în discuțiile contemporane despre știință și religie.

În același context, alegerea numelui Pius ar putea evoca figura lui Pius al XII-lea, criticată pentru acțiunile sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cele mai populare nume papale

Dacă noul papă caută să continue un curs reformator, nume ca Leon, asociat lui Leon al XIII-lea, care a militat pentru justiția socială, și Inocențiu, care a încercat să combată corupția, ar fi opțiuni adecvate.

Un papă din Sudul Global, cum este Papa Francisc, ar putea alege un nume utilizat de primii pontifi neitalieni, precum Gelasius, Miltiades sau Victor.

În decursul istoriei, au existat 44 de nume papale unice, ultimul fiind al Papei Francisc, a cărui alegere a avut un impact istoric considerabil.

Numele Ioan este cel mai frecvent folosit, având 21 de papi care l-au ales, deși confuzia istorică a dus la o serie de numerotări greșite.

Alte nume populare includ Gregorie și Benedict, evidențiind utilizări frecvente în rândul mai multor papi.

Cum va fi anunțat numele noului Suveran Pontif

După ce fumul alb apare din hornul Capelei Sixtine și clopotele de la Sfântul Petru sună, numele noului papă va fi anunțat într-o declarație în latină.

Cardinalul diacon senior se va prezenta pe balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, însoțit de alți doisprezece preoți, și va rostii celebra frază: „Habemus Papam”.

Atât numele papal, cât și numele de botez vor fi traduse în latină, în timp ce numele de familie va rămâne în limba maternă.

Astfel, când Papa Francisc a fost ales, numele său de botez „Jorge Mario” a fost anunțat ca „Giorgio Marium”, dar numele de familie „Bergoglio” a rămas neschimbat.

Numele său papal a fost pronunțat ca „Franciscum”, fiind ultimul detaliu al proclamării.

Recomandari
Show Cookie Preferences