Alegeri prezidențiale 2025: Români din diaspora își explică motivele pentru vot. „Îngrijorările din țară sunt înțelese, dar negarea dreptului nostru de a vota nu este o soluție” / „Cea mai gravă situație ar fi închiderea granițelor.”

Alegeri prezidențiale 2025: Români din diaspora își explică motivele pentru vot. „Îngrijorările din țară sunt înțelese, dar negarea dreptului nostru de a vota nu este o soluție” / „Cea mai gravă situație ar fi închiderea granițelor.”
Alexandra Pîncă, 33 de ani, votează la Secția 20 de la Institutul Cultural Român din Viena

Am fost la secțiile de votare 19 și 20 de la Institutul Cultural Român din Viena pentru a asculta opiniile votanților români din diaspora, care se simt neapreciați de atitudinea celor din țară.

Simona Iosub, în vârstă de 47 de ani, a participat la vot la secția 19 împreună cu partenerul ei, George Marinescu, de 39 de ani. Ambii poartă tricouri cu mesajul „Respect pentru democrație”, oferite de George Simion în cadrul unei întâlniri pentru românii din Austria.

Simona locuiește în Austria de 25 de ani și lucrează în curățenie, în timp ce George s-a mutat acum un an și jumătate, având un loc de muncă în construcții. Cei doi plănuiesc să se căsătorească săptămâna viitoare și doresc să se reîntoarcă în România, motiv pentru care consideră esențial să voteze. „Vrem să schimbăm ceva”, afirmă aceștia.

„Ar trebui să fim mai uniți și să nu ne discriminăm unii pe alții.”

George adaugă: „Dacă ne gândim bine, cei din diaspora au oferit beneficii românilor din țară. Ar trebui să ne unim și să nu facem discriminări, deoarece suntem români peste tot.” Simona completează: „Nimeni nu a plecat de bună voie de acasă. Ne dorim să ne întoarcem, dar în Austria ești mereu perceput ca un străin. În România, viața e greu de susținut din cauza taxelor mari și a costurilor ridicate.”

Simona își dorește ca viitorul președinte să acorde mai mult sprijin pensionarilor și agricultorilor, având în vedere că mama ei, care locuiește la Piatra Neamț, primește o pensie de doar 1.200 de lei și depinde de ajutorul ei.

„Chiar dacă unii aleg extreme, nu înseamnă că toți votăm la fel”

Alexandra Pîncă, în vârstă de 33 de ani din Târgu Mureș, locuiește de 11 ani la Viena, unde lucrează ca arhitectă. Ea își exprimă nemulțumirea față de ritmul lent al dezvoltării mediului rural din România. „Deși în orașe, cum ar fi Cluj, condițiile de viață sunt mai bune, în afara orașului problemele sunt aceleași.”

Alexandra subliniază că a venit să voteze din cauza „suficientelor motive de îngrijorare” legate de situația din România: „Avem războiul aproape de granițe și o situație economică și politică extrem de îngrijorătoare.”

„Înțeleg îngrijorările celor din România care consideră că diaspora nu ar trebui să aibă drept de vot, dar găsesc această idee nedreaptă. Chiar dacă unii votează pentru extreme, asta nu înseamnă că toți fac la fel.”

„Cred că problema nu este diaspora, ci sursele de informație eronate, care afectează nu doar românii din afaceri, ci și pe cei din țară. Bunicii și rudele mai în vârstă nu pot distinge între știri false și reale. Acesta este un motiv care a dus la anularea unor voturi. A ne refuza dreptul de vot nu este soluția. Fake news-ul trebuie combătut, nu problema în sine.”

Alexandra, împreună cu partenerul ei austriac, discută despre posibilitatea de a se întoarce în România pentru a contribui la dezvoltarea țării. „Ne dorim acasă, dar în prezent, din cauza situației politice nu ne vedem întorcându-ne.”

„Îmi doresc să revin în țară.”

Andrei Mladin, de 41 de ani, locuiește în Austria de nouă ani și lucrează ca șofer de camion la poșta austriacă. El face un efort pentru a transporta alți șoferi români de TIR la secțiile de votare.

„Îi întreb pe colegii mei din parcurile de pe autostradă: «Vrei să mergi la vot?». Ofer acest serviciu gratuit, fără legătură politică, folosind mașina mea personală. Deși astăzi am adus doar doi, ieri am transportat 12 oameni.”

„Îmi doresc să revin în țară, dar schimbările trebuie făcute de cei care ne conduc de atâta vreme. Până când aceștia rămân la putere, nimic nu se va schimba, iar românii plecați nu vor reveni.”

„Ruptura pe care o simt când revin acasă este de tristețe.”

„Ceea ce simt atunci când mă întorc acasă este o ruptură de tristețe și energie negativă. Oamenii sunt triști, nimeni nu zâmbește. Schimbarea nu poate veni doar de la un președinte; noi toți trebuie să o generăm. Totul depinde de felul în care ne comportăm și gândim.”

„Mă deranjează cel mai mult calitatea vieții, siguranța și suportul din partea instituțiilor. În România, întâmpin obstacole atunci când am nevoie de ajutor. Rezolvarea treburilor este mult mai rapidă aici, comparativ cu țara.”

„Suntem norocoși că trăim în pace.”

Bianca Ițariu, medic internist în Austria din 2008, a venit să voteze pentru a-și exercita dreptul de cetățean român.

„Extremismul este o problemă globală, iar e important să ne menținem pacea. Acum, în Uniunea Europeană și în spațiul Schengen, trăim fără granițe, ceea ce ne permite să ne deplasăm liber.”

„Îmi aduc aminte cum arătau lucrurile în trecut, când granițele erau închise. Trebuie să ne gândim la avantajele pe care le au copiii noștri de a putea călători liber. Scenariul cel mai îngrijorător ar fi închiderea granițelor.”

„Diaspora este diversă. Unii din familia mea au argumentat că cei din diaspora nu au dreptul să dicteze votul din țară. Acesta este dreptul nostru democrat, iar contribuția noastră la economia țării este semnificativă. Continuăm să venim acasă și să le arătăm copiilor noștri cum se dezvoltă societatea.”

„Sunt foarte mândră că sunt româncă, chiar și în diaspora. Existăm și ne exercităm dreptul democratic.”

Recomandari
Show Cookie Preferences