Inițiativa unui startup din Detroit pentru a transforma locomotiva de marfă cu cele mai mari emisii de carbon

Inițiativa unui startup din Detroit pentru a transforma locomotiva de marfă cu cele mai mari emisii de carbon
Emisii de CO2 (foto Artinun Prekmoung, Dreamstime.com)

Startup-ul din Detroit, Remora, specializat în tehnologiile de captare a carbonului, își extinde domeniul de activitate în transportul feroviar de mărfuri și a început teste pilot pe locomotivele diesel. Deși implementarea efectivă ar putea dura câțiva ani, dacă testele vor avea rezultat pozitiv, emisiile poluante ale acestor locomotive ar putea fi reduse semnificativ. Conform diferitelor surse, compania a obținut finanțări de peste 100 de milioane de dolari.

Activitatea acestui startup din regiunea Detroit se desfășoară de cinci ani și utilizează o locomotivă General Electric din 1994, care a fost recondiționată și adaptată ca platformă de cercetare pentru a integra tehnologia dezvoltată pentru camioane în sectorul feroviar.

Remora a dezvoltat o tehnologie capabilă să extragă dioxidul de carbon din gazele de eșapament ale locomotivelor diesel și ale camioanelor de mare tonaj, procesând gazul cu efect de seră direct la bordul vehiculului.

Compania are în plan să vândă dioxidul de carbon captat și să împartă veniturile cu partenerii din sectorul transporturilor. Aceasta vizează diminuarea emisiilor din industria feroviară de mărfuri, un sector ce contribuie în mod semnificativ la poluare în țări precum SUA, Canada, China și Rusia.

De-a lungul anilor, companiile feroviare au studiat tehnologii mai ecologice, cum ar fi locomotivele electrice cu baterii, însă sistemul dezvoltat de Remora poate fi implementat pe flota actuală de locomotive diesel. În țări extinse, o proporție mare din rețeaua feroviară nu dispune de electrificare, iar locomotivele diesel sunt frecvent utilizate.

Conceptul tehnologiei Remora se bazează pe o idee elaborată de cofondatoarea Christina Reynolds. Sistemul are funcționalitate prin dirijarea gazelor de eșapament într-o cameră umplută cu peleți adsorbanți, care captează dioxidul de carbon în structura lor microscopică.

Astfel, gazele de eșapament sunt dirijate printr-un cilindru umplut cu pelete din material adsorbat, asemănătoare cu perlele de cușcuș. Dioxidul de carbon din aceste gaze se acumulează în porii microscopici ai peletelor, iar în etapele ulterioare, gazul este extras, comprimat și răcit pentru a fi transformat în lichid. Remora susține că tehnologia sa elimină, de asemenea, negrul de fum și cenușa.

Această tehnologie a captat interesul operatorilor din domeniul feroviar și de transport rutier, care intenționează să testeze sistemele Remora. Până în prezent, startup-ul a strâns 117 milioane de dolari din fonduri de tip venture capital.

Captarea CO2 direct la bordul vehiculelor reprezintă o provocare, dat fiind faptul că gazul este dens și necesită energie suplimentară pentru a fi transportat.

Deși sistemul este conceput pentru a deveni profitabil, procesul va dura câțiva ani, având în vedere că trebuie depășite mai multe obstacole tehnologice, iar startup-ul nu poate genera venituri rapid, așa cum fac companiile din domeniul software.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences