Boala rară care poate apărea la copiii de 6-7 ani după rujeolă și are potențial letal

Panencefalita sclerozantă subacută (PESS) este o afecțiune cu risc crescut ce poate să apară ca o complicație tardivă la copii care au suferit de rujeolă, chiar și la 6-7 ani după boală. Conform statisticilor, 0,1% dintre copiii care au trecut prin rujeolă pot dezvolta ulterior PESS, boală care poate să fie fatală, aplică dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
„Ați observat vreodată cum arată un copil care s-a «imunizat» prin trecerea prin pojar (rujeolă)?”, întreabă medicul Mihai Craiu. „Mă refer la copiii care nu au prezentat complicații severe. Vorbesc despre acei copii care au suferit doar de «pojar» considerat o boală ușoară, o «răceală mai serioasă»”, continuă medicul.
Mulți adulți vor răspunde afirmativ: „Da, și în clasa noastră au fost cazuri când eram mici” sau „Am doi veri care au avut pojar în copilărie și acum sunt bine.”
Dr. Mihai Craiu menționează că majoritatea copiilor care au avut rujeolă în formă simplă și necomplicată se recuperează complet și dezvoltă imunitate pe viață. Totuși, există un procent de 0,1% dintre acești copii care pot dezvolta PESS ca o complicație tardivă, apărând la 6-7 ani după infecția acută.
Bebelușii care contractează rujeola înainte de vaccinare riscă forme grave
Copiii mici pot suferi de rujeolă înainte de vârsta recomandată pentru administrarea primei doze de vaccin ROR (rujeolic-rubeolic-oreion), care la copii sănătoși se face la 12 luni, iar în timpul epidemiei poate fi administrată de la 9 luni, conform direcțiilor din partea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Dr. Mihai Craiu subliniază că absența vaccinului poate conduce la forme severe ale bolii în rândul bebelușilor, riscând astfel viața copiilor, având în vedere că „în România, peste 20 de copii au murit în ultimul val epidemic”, atrage atenția medicul.
Riscuri de complicații tardive pentru cei care au trecut ușor prin boală
Cei care nu au suferit o formă gravă de rujeolă și care au trecut cu bine prin boală „nu ar trebui să se bazeze pe imunitatea naturală, așa cum susțin unii adversari ai vaccinării”, afirmă dr. Mihai Craiu.
Medicul susține că a întâlnit cazuri de panencefalită sclerozantă subacută, afirmând că este „absolut impresionant”. De asemenea, a prezentat rezultatele cercetărilor sale la mai multe congrese internaționale.
Mihai Craiu precizează că, similar cu rujeola, PESS poate fi prevenită prin vaccinarea cu ROR, dar aceasta trebuie efectuată anterior contractării rujeolei, nu după. „Unii părinți, în momentul în care apare rujeola, se gândesc la complicații și solicită vaccinarea ulterior. Din păcate, este prea târziu pentru a preveni PESS. Aceasta a fost confirmat de studiul nostru, care a arătat că dintre cei 10 copii care au fost vaccinați după rujeolă, majoritatea s-au confruntat cu complicațiile acestei boli”, explică medicul.
Vaccinul ROR, un instrument vital de sănătate publică de peste 50 de ani
Vaccinul ROR, destinat prevenirii rujeolei, rubeolei și oreionului, se administrează la 12 luni (prima doză) și 5 ani (a doua doză). În circumstanțe speciale, când se declară epidemii de rujeolă, prima doză poate fi administrată de la 9 luni.
România a experiențiat două epidemii de rujeolă în ultimul deceniu: prima a avut loc în 2016, cauzând 64 de decese, majoritatea în rândul copiilor nevaccinați, iar a doua s-a încheiat recent, în decembrie 2023, rezultând în 20 de decese.
Vaccinul ROR „este utilizat de mai bine de o jumătate de secol, având efecte adverse minime asupra copiilor și salvând un număr semnificativ de vieți, prevenind astfel multe decese și cazuri de panencefalită sclerozantă subacută”, afirmă dr. Mihai Craiu.
Medicul atrage atenția că „dacă pentru vaccinarea ROR se menține o rată scăzută, ne vom confrunta cu o nouă epidemie, iar vrem multe cazuri noi vor apărea fără pauze. Un studiu din SUA sugerează că în următorii 25 de ani, s-ar putea să avem peste 50 de milioane de cazuri de rujeolă, ceea ce ar conduce la aproape 160.000 de decese, dacă se reduce considerabil rata de vaccinare, care actuel este semnificativ mai bună decât în România.”
„Vă îndemn să discutați cu medicul de familie și să luați în considerare viitorul sănătății copiilor dumneavoastră”, este mesajul medicului Mihai Craiu.
România a raportat cele mai mari proporții de cazuri de rujeolă din UE
România a înregistrat 77.8% din totalitatea cazurilor de rujeolă raportate în Uniunea Europeană, în contextul în care acoperirea vaccinării ROR în țară este sub 70%.
Tot mai mulți părinți optează să nu-și vaccineze copiii, rezultând într-o scădere graduală a ratei de vaccinare pentru ROR, în special pentru doza a doua administrată la vârsta de 5 ani, conform studiului ‚Bariere în calea vaccinării în mediul rural din România’, realizat de Salvați Copiii.
Motivările principale sunt legate de lipsa informațiilor corecte, dezinformarea pe platformele de socializare, dar și de probleme sistemice precum birocrația excesivă, resurse insuficiente, desființarea vaccinării în școli și dificultăți de transport, conform datelor studiului realizat de Salvați Copiii România.
Foto: Dreamstime.com