Cine este Daniel David, candidatul PNL pentru funcția de premier interimar după demisia lui Marcel Ciolacu

Cine este Daniel David, candidatul PNL pentru funcția de premier interimar după demisia lui Marcel Ciolacu
Daniel David, fotografiat în timpul unui discurs ținut la ediția a III-a a Forumului Educației Financiare organizat de BNR, FOTO: Agerpres

Daniel David a fost nominalizat de liderii PNL pentru a ocupa funcția de premier interimar. El deține postul de ministru al Educației din decembrie 2024, fiind numit în cadrul guvernului Ciolacu 2 cu sprijinul liberalilor.

După demisia premierului Marcel Ciolacu anunțată în cadrul întâlnirii liderilor Coaliției, liberalii au decis să-l susțină pe Daniel David pentru poziția de premier interimar până după alegeri.

Având 52 de ani, Daniel David este rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj din 2020. El a fost nevoit să se suspende din această funcție pentru a intra în politică ca ministru.

De la 2007, David este profesor universitar specializat în științe cognitive clinice. Din 2022, el este membru corespondent al Academiei Române.

Din 2017, el ocupă funcția de președinte al Asociației Psihologilor din România, este director de cercetare la Albert Ellis Institute din New York, SUA și profesor asociat la Icahn School of Medicine din New York, conform CV-ului său.

În 2005, a fost consilier al ministrului Educației, Mircea Miclea. Între 2008 și 2014 a fost vicepreședinte al Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării. În 2008, a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler de către președintele Traian Băsescu.

Averea lui Daniel David

Conform ultimei sale declarații de avere din ianuarie 2025, Daniel David deține împreună cu soția sa trei terenuri intravilane, trei terenuri agricole și două case de vacanță în Cluj.

Veniturile sale din conturi depășesc 1.500.000 de lei, incluzând peste 41.000 de euro și 18.000 de dolari. Soția sa este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, colaborează cu Polirom pe drepturi de autor și oferă consultanță academică în cadrul Comisiei Europene.

Recomandari
Show Cookie Preferences