REPORTAJ. Alexandru, un român plecat din țară la 35 de ani, își împărtășește experiența alegerilor din diaspora: „În România mă simțeam pur și simplu furat”

Jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu) au realizat un reportaj în secțiile de vot din Austria, discutând cu românii despre temerile lor legate de viitorul României și impactul pe care rezultatul alegerilor îl poate avea asupra libertății de a călători în Europa.
- Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Secțiile de votare din străinătate sunt deschise de vineri până duminică, între orele 7:00 și 21:00 ora locală, având în vedere că votul de duminică se finalizează cel târziu la ora 21:00 ora României. Echipa Teleleu monitorizează procesul de votare din Viena, unde sunt disponibile șase secții de votare.
Alexandru Buzoi, în vârstă de 38 de ani și specialist IT, a ales să se stabilească la Viena împreună cu familia sa în urmă cu aproape trei ani, motivând decizia prin lipsa de încredere în clasa politică din România. „Nu mai aveam convingerea că România va urma o direcție favorabilă pentru mine, cel puțin în perioada vieții în care acest lucru contează”, explică el.
„Decizia de a pleca nu a fost ușoară, dar consider că a fost printre cele mai bune alegeri pe care le-am făcut”, susține Alexandru. „În România, aveam sentimentul că sunt privat de drepturile mele, deși am plătit întotdeauna taxele în mod corect. Simțeam că banii pe care îi plăteam nu se transformau în servicii corespunzătoare.”
„Există un context, pe care suntem încrezători că îl vom depăși. Ne dorim un viitor mai luminos”
Alexandru și soția sa au participat vineri la votul de la secția 16 de la Ambasada României, având speranța că țara va urma un parcurs mai favorabil. El nu este alarmat de rezultatele alegerilor, menționând că a trecut prin multiple tururi de scrutin, unde s-a vorbit întotdeauna despre 'ultima carte'. „Acesta e un context pe care sigur îl vom depăși”, declară el.
El consideră că dificultățile întâmpinate de România provin atât din comportamentul politicienilor, cât și din atitudinea societății. „Aceasta nu se rezumă doar la clasa politică, ci și la noi. Un prieten spunea că: «Peștele se împute de la cap, dar se curăță de la coadă», ceea ce sugerează că trebuie să ne examinăm propriul sistem de valori pentru a genera o clasă politică mai bună în viitor.”
„Am convingerea fermă că suntem foarte critici”
„Deși nu o recunoaștem, apreciem impostura și persoanele care reușesc să fenteze sistemul, ceea ce reflectă o atitudine mixtă. Atunci când ne vom îmbunătăți noi înșine, cu siguranță că și politicienii vor putea fi mai buni.”
„Mai mult, cred cu tărie că suntem foarte critici și avem așteptări extrem de ridicate de la clasa politică, ceea ce duce la apariția unor lideri incompetenți care nu își dau seamă de limitele lor. Cei capabili să schimbe lucrurile aleg să nu se implice din teama de a fi criticați pentru nerealizări.”
Citește reportajul complet pentru mai multe detalii.