Sistemele energetice din lume sunt vulnerabile la prăbușiri

Sistemele energetice din lume sunt vulnerabile la prăbușiri
Pană de curent. Sursa foto: Antonio Guillem | Dreamstime.com

Recentă pană de curent majoră din Europa, localizată în peninsula Iberică, a generat haos timp de ore în Spania, Portugalia și anumite regiuni din Franța. Această situație a ridicat întrebări pentru autoritățile de pe întreg continentul cu privire la riscurile similare care ar putea apărea în alte zone.

Politicienii și operatorii din domeniul energetic din Europa au dat asigurări că aceste pene de curent sunt foarte rare și că rețelele energetice de pe continent sunt printre cele mai solide din lume.

Totuși, specialiștii în energie avertizează că, deși incidentele de amploare sunt rare, nicio rețea electrică nu este complet protejată împotriva întreruperilor. Profesorul Jianzhong Wu, de la Universitatea Cardiff, a subliniat faptul că

„Între altceva, penele de curent pot apărea pe orice teritoriul”, a afirmat profesorul Jianzhong Wu.

„Chiar și cu standardele ridicate de fiabilitate în vigoare, întreruperile electrice cu probabilitate scăzută, dar cu impact semnificativ, pot aparea. Generarea unei fiabilități complete ar necesita investiții semnificative, ce depășesc posibilitățile economice”, a adăugat profesorul Wu.

De asemenea, Charmalee Jayamaha, manager senior la Energy Systems Catapult, o organizație sprijinită de guvernul britanic, a menționat că „niciun sistem nu poate garanta 100% siguranță”, astfel că riscurile „trebuie evaluate în raport cu costurile asumate pentru a le diminua”.

Cauzele posibile ale prăbușirii sistemelor energetice

De multe ori, prăbușirile sistemului energetic survin din cauza unor factori imprevizibili și greu de gestionat.

Fenomele meteorologice severe și dezastrele naturale constituie un pericol evident, deoarece furtunile, valurile de căldură și cutremurele pot provoca daune mari infrastructurii esențiale. De asemenea, trăsnetele și erupțiile solare pot afecta echipamentele vitale, cum ar fi cablurile electrice, esențiale pentru menținerea stabilității rețelelor.

În Texas, Statele Unite, o serie de furtuni de iarnă petrecute la începutul anului 2021 au dus la înghetarea parcurilor eoliene și a centralelor pe gaz, afectând 4,5 milioane de gospodării.

O parte din întreruperile electrice sunt generate chiar de activități umane. Jayamaha a evidențiat că factorii geopolitici și atacurile cibernetice pot duce la „întârzieri semnificative” în funcționarea rețelei. Eroarea umană poate, de asemenea, contribui la astfel de evenimente.

Amenințarea unui atac cibernetic asupra rețelei electrice „nu este o idee improbabilă”, potrivit expertului în securitate cibernetică olandez Dave Maasland. El a subliniat atacurile rusești asupra sistemului energetic ucrainean din 2015 și 2016, precum și o tentativă nereușită după invazia din 2022.

În plus, pot apărea și defecțiuni tehnice. O pană de curent poate să rezulte din defectarea neprevăzută a liniilor electrice sau a altor componente ale infrastructurii.

Recomandari
Show Cookie Preferences