Statele Unite se declară gata să semneze acordul privind mineralele rare cu Ucraina. Ce include înțelegerea

Statele Unite se declară gata să semneze acordul privind mineralele rare cu Ucraina. Ce include înțelegerea
Donald Trump alături de doi dintre cei mai importanți membri ai cabinetului său: secretarul Trezoreriei Scott Bessent (stânga) și secretarul pentru Comerț Howard Lutnick, în Biroul Oval de la Casa Albă, FOTO: Jim Watson / AFP / Profimedia Images

Statele Unite sunt pregătite să semneze un acord referitor la mineralele rare cu Ucraina, în cazul în care și partea ucraineană este de acord, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, după o întâlnire a administrației Donald Trump, conform agenției AFP.

„Suntem pregătiți să semnăm”, a afirmat el în fața presei, subliniind că Ucraina a făcut câteva ajustări de ultimă oră marți seara, conform informațiilor Agerpres.

„Suntem încrezători că vor reevalua situația și suntem pregătiți să semnăm în această după-amiază (miercuri, ora Statelor Unite, n.r.) dacă va fi cazul”, a adăugat oficialul.

Întrebat despre ajustările realizate, Bessent a răspuns: „Nu a fost eliminat nimic. Este același acord pe care l-am convenit în weekend. Nici o modificare din partea noastră”, a menționat oficialul american.

O sursă a declarat pentru Reuters că Statele Unite exercită presiuni asupra Ucrainei pentru a semna încă două documente, dar Kievul consideră că „este prea devreme”. Bessent a negat că SUA ar fi încercat să modifice acordul convenit de către cele două părți în weekend.

Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, se află în Washington și „trebuie să semneze acordul în seara aceasta”, conform unor surse din Reuters și AFP, sub rezerva anonimatului.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a exprimat mulțumirea lui pe televiziunea națională, afirmând: „Este, într-adevăr, un acord internațional frumos și echitabil între guvernele american și ucrainean, referitor la investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei”.

Premierul a menționat că semnarea este prevăzută „în termen de 24 de ore”.

Acordul, al cărui draft final negociat nu a fost încă aprobat oficial de către guvernul de la Kiev, este „rezultatul unei munci asidue și aprofundate”, a adăugat Șmîhal.

Proiectul de acord a fost timp de câteva săptămâni subiect de tensiuni între Ucraina și Statele Unite, în contextul sprijinului american vital pentru ucraineni, care se confruntă cu invazia rusă de peste trei ani.

Un draft al documentului principal, analizat de Reuters, arată că Ucraina a obținut eliminarea unei clauze care obliga Kievul să ramburseze Statele Unite pentru ajutoare militare primite anterior — un punct pe care Ucraina l-a respins constant.

Statele Unite au fost cel mai mare donator militar al Ucrainei de la invazia rusă din 2022, oferind peste 64 de miliarde de euro (72 de miliarde de dolari), conform Institutului Kiel din Germania.

Trump a reiterat miercuri că Statele Unite ar trebui să obțină beneficii în schimbul ajutoarelor furnizate Ucrainei, ceea ce explică interesul pentru accesul la rezervele ucrainene de minerale rare.

„Presupun că își vor respecta angajamentele… Nu am văzut încă efectele acestui acord. Dar cred că urmează să le vedem”, a declarat Trump după o ședință de guvern.

Termenii acordului

Proiectul de acord prevede înființarea unui fond comun americano-ucrainean destinat reconstrucției, care va primi 50% din profiturile și redevențele cuvenite statului ucrainean din noile licențe de exploatare a resurselor naturale.

Documentul nu specifică modul în care vor fi cheltuiți acești bani, cine va beneficia de fond sau cine va lua deciziile privind utilizarea acestuia.

Șmîhal a afirmat, într-o intervenție televizată, că după semnarea acordului principal, cele două părți vor conveni asupra a două documente tehnice suplimentare care vor detalia funcționarea fondului.

El a subliniat că Ucraina va păstra controlul asupra tuturor resurselor sale, iar fondul va investi în dezvoltarea țării pe o perioadă de 10 ani.

„Ucraina va contribui doar cu venituri din noile licențe și noile redevențe pentru resurse minerale. Aceasta va fi contribuția noastră, din care 50% vor merge în fond”, a explicat premierul.

Conform afirmațiilor lui Șmîhal, Statele Unite ar putea contribui la fond cu ajutoare militare viitoare, fără ca sprijinul acordat anterior să fie inclus în acest acord.

Pe 18 aprilie, cele două părți au semnat un memorandum, reprezentând un prim pas în direcția încheierii acordului. În document s-a convenit finalizarea negocierilor până la 26 aprilie și semnarea acordului în cel mai scurt timp.

Acordul a fost programat inițial pentru semnare în februarie, pe când președintele Volodimir Zelenski a vizitat Casa Albă. După o întâlnire tensionată între cei doi lideri, care s-a încheiat cu plecarea forțată a lui Zelenski, semnarea a fost amânată.

Ulterior, după ce Statele Unite au suspendat ajutoarele pentru Ucraina, Zelenski a declarat pe rețelele sociale că este pregătit să semneze acordul în orice moment.

Recomandari
Show Cookie Preferences