Jurnaliștii de la PressOne amenințați cu moartea după o investigație privind gruparea neo-nazistă „Unitatea 731”

Jurnaliștii de la PressOne amenințați cu moartea după o investigație privind gruparea neo-nazistă „Unitatea 731”
Jurnaliști / Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Răzvan Filip și Renata Mogîldea, reporteri ai publicației PressOne, au primit amenințări cu moartea după ce au publicat o serie de articole despre o grupare neo-nazistă activă în România și Republica Moldova. Cei doi au sesizat poliția, iar autoritățile au început o anchetă penală. Răzvan Filip a declarat că „luăm foarte în serios aceste amenințări”.

Ultima amenințare a fost trimisă pe Instagram, la două zile după publicarea investigației despre un tânăr din AUR care ar recruta neonaziști din rândul grupării „Unitatea 731”. Mesajul includea referințe directe la cei doi jurnaliști și alți colaboratori ai publicației.

Mesajul de amenințare cita: „Felipe Răzvan și Renata Mogildea vor fi omorâți. Urmează apoi toată organizația voastră la fel și Don Lothrop împreună cu Mihnea Măruță. Mie nu aveți ce să-mi faceți. Tatăl meu e influential, am spate, veți muri în mâinile noastre.” Acest mesaj a fost postat de PressOne pe Facebook.

Răzvan Filip a confirmat pentru surse media că aceasta este a doua amenințare primită în ultimele săptămâni. Prima amenințare a avut loc în mijlocul lunii aprilie, imediat după publicarea primei investigații. Jurnalistul a menționat că a fost amenințat cu moartea după ce a solicitat un punct de vedere legat de grupare. Atunci, a primit asigurări că va fi găsit personal și ucis. Imediat, a înregistrat o plângere la poliție.

După receptarea noului mesaj de amenințare, acesta a contactat autoritățile pentru a oferi un update: „Plângerea a fost înregistrată, vor fi luați măsuri, se mișcă mai greu lucrurile, dar am fost atent la îndrumările lor.”

„Luăm în serios aceste amenințări”

Răzvan Filip a subliniat faptul că, deși mulți membri ai grupării par adolescenți teribiliști, pericolul este real, în special din partea conducătorilor acestora. „Ne simțim în pericol din cauza acestui tip de amenințări. Deși mulți dintre ei sunt tineri sub 18 ani, fondatorul grupului, un tânăr de 20 de ani, este foarte serios în privința acțiunilor sale, plănuind atacuri teroriste și atacuri armate în masă.”

De asemenea, jurnalista Renata Mogîldea a reușit să se infiltreze în grupuri private de Telegram, unde s-au discutat atacuri asupra diferitelor cartiere din București: „Acolo se vorbea despre incendierea unor zone sau a unor cartiere. Așadar, aceste amenințări nu sunt de neglijat.”

Radicalizare și violență în cadrul grupării

Investigația realizată de PressOne detaliază, timp de șase luni, activitatea grupării „Unitatea 731”, o rețea neo-nazistă activă pe Telegram, care recrutează tineri din România și Republica Moldova. Membrii grupării sunt încurajați să vandalizeze monumente evreiești, să atace persoane pe care le consideră „dușmani” și să comită acte de trafic de droguri pentru „cauza” lor.

Recent, jurnaliștii au descoperit că un fost membru al organizației de tineret AUR Sector 5, Vlad Petre, a încercat să colaboreze cu gruparea neo-nazistă, propunând o alianță „într-un cadru legal”.

Conform investigației, Vlad Petre a susținut că ideologiile lor se aliniatu cu cele ale AUR și că declarațiile pro-evreiești ale liderului George Simion erau doar „teatru politic”: „Nu vrei să spui în public că trebuie gazați.”

Această inițiativă a generat reacții mixte în interiorul grupării, unii considerând colaborarea utilă pentru a-și justifica acțiunile violente, în timp ce alții au criticat AUR pentru deschiderea față de evrei și romi.

Reacții din partea AUR și Vlad Petre

După publicarea investigației, AUR a declarat că Vlad Petre nu era un membru oficial al partidului, ci doar a participat la câteva evenimente. Răzvan Biro, liderul AUR Tineret, a afirmat că Partidul se delimitează de orice acțiune care contrazice principiile sale.

Vlad Petre a afirmat că nu cunoștea natura extremistă a Unității 731, declarând că s-ar fi retras imediat ce a aflat despre orientările acestora: „Am vrut să strâng un grup cu intenții pașnice. Când am descoperit că gândurile lor erau extremiste, m-am despărțit de ei.”

Jurnaliști (fotografie ilustrativă) / Sursa: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences