Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Nereguli și incidente observate în procesul electoral din diaspora

Cetățenii români din diaspora au început să voteze vineri în cele 965 de secții deschise în străinătate, încheind campania electorală sâmbătă, la ora 7:00. Aproape 500.000 de alegători au participat la procesul electoral.
Conform unui comunicat emis de Expert Forum, Coaliția Vot Corect a colectat, până sâmbătă, la ora 13:00, o serie de nereguli și incidente raportate de observatori și cetățeni prin aplicația Vote Monitor, call centerul 0800 460 002 și platforma online www.votcorect.ro.
Majoritatea sesizărilor primite de la alegători se referă la postarea fotografiilor cu buletine de vot marcate și la diferite probleme organizatorice întâmpinate în secțiile de votare.
Sursa citată indică faptul că au fost semnalate multe postări pe TikTok ce prezentau buletine de vot marcate pentru un anumit candidat - prin portalul votcorect.ro au fost transmise peste 100 de sesizări pe 16 și 17 mai.
Până sâmbătă la ora 12:00, observatorii Vot Corect au furnizat, prin aplicația Vote Monitor, informații despre votare din peste 70 de secții din străinătate, cele mai multe fiind din Olanda, Germania și Belgia. Monitorizarea deschiderii secțiilor a avut loc în 61 de locații, unde procesul s-a desfășurat în bune condiții, fără deficiențe semnificative raportate.
Cu o singură excepție, desfășurarea votului a fost evaluată ca fiind pozitivă (bună sau foarte bună) în ceea ce privește secțiile observate. Totuși, este alarmant faptul că în șase dintre acestea, votarea a avut loc într-o atmosferă tensionată, iar unele acțiuni de intimidare a alegătorilor sau membrilor BESV au fost observate la secțiile din Liege 1, Issy-les-Moulineaux, Agros, Heilbronn, Graz 2 și Bonn 2. De asemenea, la anumite secții, dimensiunea și poziția cabinelor de vot din carton nu au asigurat secretul votului. Au fost semnalate momente de agitație în apropierea altor două secții de votare (Groningen 1 din Olanda și Graz 2 din Austria), și în unele cazuri, urnele nu erau sigilate corespunzător, iar prezența unor persoane neautorizate a fost observată. Observatorii au menționat că localurile nu erau adecvate în patru dintre secțiile vizitate, conform Expert Forum.
Sursa menționată subliniază că SIMPV a funcționat normal în majoritatea cazurilor.
„În trei situații, observatorii nu au avut posibilitatea de a observa fără restricții – Zurich, Groningen și Malmo. Pentru secția din Malmo, Vot Corect a notificat Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate”, se precizează în comunicatul Expert Forum.