Cristian Popescu Piedone câștigă 100.000 de euro daune morale după achitarea în dosarul Colectiv. Verdictul Tribunalului București

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 la momentul tragediei de la Colectiv, a obținut o sentință favorabilă în procesul intentat statului român, vizând perioada petrecută în detenție ca urmare a condamnării în acest dosar. Hotărârea Tribunalului București din 15 mai nu este însă definitivă.
Fostul primar a decis să acționeze statul în instanță după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, unde fusese condamnat la patru ani de închisoare. El a executat un an și o lună din pedeapsă până la momentul achitării.
Pe 15 mai, Tribunalul București a admis solicitarea lui Piedone, acordându-i 100.000 de euro cu titlu de daune morale pentru perioada petrecută în închisoare.
Instanța a dispus ca „Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, să plătească reclamantului suma de 100.000 euro cu titlu de daune morale, calculată în lei conform cursului BNR din ziua plății, precum și suma de 290.285,50 lei cu titlu de daune materiale, plus dobânda legală aferentă acestor sume, începând de la data rămânerii definitive a hotărârii și până la achitarea efectivă”, conform minutei instanței.
Judecătorii au menționat că Piedone va solicita, printr-o acțiune separată, și cheltuieli de judecată. Decizia instanței poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.
La data de 21 iunie 2023, la eliberarea din penitenciarul Jilava, Piedone a declarat că nu știe dacă va continua cu acțiuni în instanță împotriva statului, dar a subliniat că acesta îi datorează ceva.
„Să nu mă întrebați: «Veți solicita daune morale? Veți face asta, nu știu…» oricum, statul are datorii. Îmi voi continua activitatea la primărie și voi gândi ce am de făcut pe viitor. Nu vreau să mă las influențat de trecut pentru a-mi afecta prezentul”, a afirmat Piedone.
Achitat în 2023 de către Înalta Curte
Cristian Popescu Piedone a fost achitat pe 21 iunie 2023 de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Colectiv, unde anterior fusese condamnat de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare, iar prima instanță la opt ani.
Fostul primar a contestat decizia definitivă printr-o cale extraordinară, recursul în casație, același demers fiind efectuat și de alți patru inculpați din dosar. Piedone a fost singurul care a obținut achitarea și eliberarea după ce a petrecut un an și o lună în închisoare.
După achitare, Piedone s-a întors la Primăria Sectorului 5, de unde fusese suspendat pe durata procesului.
La zece luni de la verdict, în aprilie, Înalta Curte a finalizat și motivarea hotărârii de achitare, care se întinde pe 243 de pagini, redactată de judecătoarele Elena Barbu (președinta completului), Elena Cristina Marcu și Voica Valerica.
Piedone fusese acuzat de abuz în serviciu, fiind reproșat că a eliberat autorizația de funcționare a Clubului Colectiv fără a avea aviz pentru securitatea la incendiu.
Înalta Curte a concluzionat că „nu există o dispoziție expresă, clară și previzibilă care să impună primarului obligația de a solicita comercianților avizul și/sau autorizația de securitate la incendiu în vederea eliberării autorizației pentru desfășurarea activităților de alimentație publică”.