Creșterea Indicei ROBOR la 3 luni, după o perioadă de stagnare

Creșterea Indicei ROBOR la 3 luni, după o perioadă de stagnare
Rate ROBOR. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Dreamstime, Shutterstock

Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat joi o creștere la 7,29%, comparativ cu 7,20% miercuri, conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României. La începutul săptămânii, indicele era cotat la 7,31%, însă marți a scăzut la 7,20%.

O valoare similară a indicelui ROBOR la 3 luni, de 7,28% pe an, a fost observată pe 23 ianuarie 2023. La începutul acestui an, indicele se situa la 5,92% pe an, însă a început să crească din 6 mai, cu două zile după primul tur al alegerilor prezidențiale, când a ajuns la 6,08% pe an.

Acest indice este esențial pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele de consum în lei contractate înainte de mai 2019 și pentru creditele curente ale companiilor în aceeași monedă.

De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 7,39%, față de 7,36% miercuri, în timp ce ROBOR la 12 luni a ajuns la 7,44%, de la 7,41%.

Indicele ROBOR este inclus în formula de calcul a dobânzilor variabile la creditele bancare, atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice, devenind din ce în ce mai popular pe fondul creșterii creditelor în lei.

Detalii privind regulile de stabilire a indicelui ROBOR sunt disponibile.

Băncile membre ale rețelei care afișează prețurile pentru ROBID - ROBOR își publică prețurile zilnic la ora 11:00. Prețurile rămân fixe timp de 15 minute, iar fiecare bancă indică prețul la care cumpără și vinde lichiditate pentru diferite scadențe: o zi, o săptămână, 6 luni etc.

ROBID reprezintă prețul la care banca dorește să cumpere lichiditate, în timp ce ROBOR indică prețul la care banca oferă lichiditate. Tranzacțiile la ROBID-ROBOR sunt realizate în sume de 5 milioane RON, iar aceste sume nu sunt foarte mari în raport cu profunzimea pieței. Scopul acestui indicator este de a reflecta realitatea pe piața interbancară și de a oferi un reper pentru prețul lichidității în RON la diferite scadențe.

  • În acest mod, dacă o bancă nu este dispusă să ofere lichiditate, va stabili un preț ROBOR mai mare, iar dacă dorește să atragă lichiditate, va plasa un ROBID mai mare. În perioadele de criză a lichidității, este de obicei observată o creștere a indicelui ROBID-ROBOR. Dacă o bancă nu vrea să atragă lichiditate, va stabili un ROBID mai mic, iar în cazul în care vrea să ofere lichiditate, un ROBOR mai scăzut.
Recomandari
Show Cookie Preferences