„Este posibil ca Trump să conștientizeze că a făcut concesii excesive către Putin, fără a obține nimic în schimb”. Indicii ale unei posibile transformări la Casa Albă înaintea negocierilor de la Istanbul.

„Este posibil ca Trump să conștientizeze că a făcut concesii excesive către Putin, fără a obține nimic în schimb”. Indicii ale unei posibile transformări la Casa Albă înaintea negocierilor de la Istanbul.
Președintele american Donald Trump, la Casa Abă, Washington, DC, 14 aprilie 2025. FOTO: ABACAPRESS, Abaca Press / Alamy / Profimedia

Administrația americană a început să transmită indicii care sugerează o schimbare de atitudine cu privire la războiul din Ucraina și o nemulțumire față de refuzul lui Vladimir Putin de a accepta un compromis pentru un armistițiu, conform analizei Financial Times.

Vicepreședintele american JD Vance a afirmat săptămâna trecută că Rusia „cere prea mult” în discuțiile legate de încheierea conflictului din Ucraina, o observație surprinzătoare din partea unui personaj cheie din confruntarea notorie din Biroul Oval din februarie, când Volodimir Zelenski a fost ținta unor critici aspre.

Declarațiile lui Vance fac parte dintr-o schimbare clară de ton venit din partea administrației Trump.

Oficiali americani par tot mai puțin răbdători cu Vladimir Putin, pe măsură ce se intensifică suspiciunile că liderul rus, nu Zelenski, ar putea fi principala barieră în calea păcii.

„Americanii au avut o viziune simplistă – să câștige Rusia prin seducție, punând presiune pe Zelenski pentru a ajunge la un acord”, a comentat Wolfgang Ischinger, fost ambasador german în SUA.

„S-a dovedit că simpla seducție a Rusiei nu este suficientă”, a adăugat el.

Așteptând o zi decisivă

Eforturile internaționale de a pune capăt conflictului s-au intensificat în ultimele zile.

La solicitarea lui Putin, Rusia și Ucraina vor purta discuții directe în Turcia joi – deși nu este clar dacă liderul rus va fi prezent personal, în ciuda provocării adresate de omologul său din Kiev.

Un oficial al Casei Albe a declarat marți că la Istanbul vor participa secretarul de stat american Marco Rubio, împreună cu emisarii speciali ai lui Trump, Steve Witkoff și Keith Kellogg.

Totuși, unul dintre obiectivele principale ale lui Trump – o încetare a focului care să conducă la negocieri de pace și la sfârșitul conflictului – nu a fost realizat până în prezent.

Putin a refuzat solicitările internaționale de a suspenda luptele, ignorând amenințările din partea națiunilor occidentale, inclusiv SUA, cu noi sancțiuni severe.

„Se observă frustrări în comunicarea sa”

Principiul de neclintire al Rusiei este o sursă de frustrare pentru Trump, susțin experții.

„Se observă frustrări în comunicarea sa”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia.

„Este posibil să realizeze că a cedat prea mult fără a primi nimic în schimb”, a mai subliniat acesta, într-o discuție cu Financial Times.

Recent, autoritățile de la Washington au exprimat dorința de a recunoaște oficial controlul Rusiei asupra Crimeei – o concesie ce a stârnit indignarea Ucrainei și a Uniunii Europene, dar care a fost totuși respinsă de Putin, care a cerut mai mult.

Postările lui Trump pe rețelele sociale evidențiază nerăbdarea sa. La sfârșitul lunii aprilie, după ce Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra unor zone civile din Ucraina, el a declarat că, în opinia sa, Kremlinul „îmi joacă doar feste” și a amenințat cu impunerea de sancțiuni secundare și financiare asupra Moscovei.

„Trump ajunge la concluzia că Putin nu este un aliat de încredere pentru SUA”, a afirmat pentru Financial Times Bill Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina între 2006-2009.

„Există o recunoaștere că (el) nu este de încredere, că nu negociază în mod serios”, a adăugat acesta.

Relațiile SUA-Ucraina, îmbunătățite

În ultimele săptămâni, Zelenski a depus eforturi considerabile pentru a se prezenta ca un partener cooperant, susținând solicitările SUA pentru o încetare a focului.

Duminică, el a acceptat propunerea lui Putin de a desfășura discuții directe în Turcia, după ce Trump l-a încurajat să o accepte.

Relațiile dintre Kiev și Washington și-au recăpătat buna stare dupa divergențele din februarie din Biroul Oval, în parte datorită unei înțelegeri privind mineralele, ce deschide calea investițiilor reciproce în resursele critice ale Ucrainei.

Totuși, rămâne incert dacă Trump și-a schimbat cu adevărat poziția față de Ucraina sau dacă este dispus să impună sancțiuni Rusiei.

„Nu consider că va exista o presiune semnificativă asupra lui Putin”

În timp ce majoritatea liderilor occidentali și Kellogg, trimisul special al SUA în Ucraina, au criticat propunerea lui Putin de a avea discuții directe, afirmând că este necesară mai întâi o încetare a focului, Trump a lăudat demersul liderului rus, considerându-l o „zi potențial importantă pentru Rusia și Ucraina”.

„Trump conștientizează cu siguranță că Putin nu joacă cinstit”, a declarat Eric Green, fost consilier al președintelui Joe Biden la Consiliul Național de Securitate, care activează acum la Carnegie Endowment for International Peace.

„Dar nu sunt convins că acest lucru va genera o presiune semnificativă asupra lui Putin”, a concluzionat el.

Rusia contează pe pierderea răbdării președintelui american, spun experții

Unii politicieni americani sunt dornici să adopte o atitudine fermă față de Moscova. Senatorul Lindsey Graham, un susținător al lui Trump, a comunicat că există sprijin bipartizan pentru un proiect de lege ce prevede sancțiuni „devastatoare” pentru Rusia, inclusiv un tarif de 500% pentru importurile din țările care achiziționează petrol și gaze, în cazul în care Putin nu inițiază negocieri serioase pentru a pune capăt conflictului.

Propunerea a fost susținută de 72 de senatori – un indiciu că sprijinul pentru Ucraina rămâne robust în Congres.

Experții sugerează totodată că Rusia speculează că președintele american își va pierde răbdarea în procesul de negociere.

„Putin joacă pe termen lung și consideră că timpul este de partea sa”, a explicat McFaul. „El crede că Trump se va dezinteresa și că americanii vor suspenda ajutoarele militare, ceea ce va slăbi armata ucraineană”, a adăugat fostul ambasador al SUA în Rusia.

Unii consideră că riscul ca președintele american să abandoneze Ucraina a scăzut în ultimele săptămâni.

Recomandari
Show Cookie Preferences