Donald Trump nu este primul președinte care primește o ofertă de avion de lux din partea Qatarului. Ce alegere a făcut un alt lider NATO în fața acestei oferte controversate?

Qatarul i-a prezentat președintelui american Donald Trump un cadou extravagant: un Boeing 747-8 nou, cu un preț estimat de 400 milioane de dolari. Așa cum ne-a obișnuit, acesta a ignorat posibilele controverse, conform publicației La Libre Belgique.
„Faptul că Departamentul Apărării va primi, fără costuri, un avion 747 pentru a înlocui Air Force One, care este în serviciu de 40 de ani, este atât de deranjant pentru democrații corupți încât insistă să cumpere avionul cu bani mulți”, a scris Trump luni pe rețeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la oferta menționată inițial de ABC News.
„Sunt extrem de recunoscător. Nu sunt tipul de persoană care să refuze o astfel de ofertă. Aș fi prost să zic: «Nu, nu dorim un avion foarte scump»”, a adăugat el ulterior.
Deși Trump a catalogat gestul ca fiind „frumos”, totuși acesta ridică anumite întrebări. Președintele american nu este la prima controversă legată de conflictele de interese după revenirea sa la Casa Albă.
În plus, Constituția americană interzice acceptarea cadourilor de către oficialii publici din partea statelor străine. Totuși, există posibilitatea unei zone gri juridice dacă avionul este oferit oficial „ca donație” Departamentului Apărării, așa cum a menționat chiar Trump.
Qatarul a făcut o ofertă similară și pentru Recep Erdogan, care a acceptat-o
În 2018, emiratul a oferit un Boeing 747-8 președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan. Avionul, achiziționat de Qatar cu șase ani înainte și transformat într-un palat zburător dotat cu dormitoare, saloane și bucătării, trebuia inițial vândut Ankarei, conform revistei Forbes.
După cum a declarat Erdogan, „când a aflat despre planuri, emirul ne-a oferit avionul gratuit, spunând: «Nu pot accepta bani de la Turcia, îl ofer Turciei».”
Cadoul a stârnit nemulțumiri în rândul opoziției de la Ankara, care a considerat gestul o atingere la demnitatea națională. „Statul turc nu ar trebui să accepte avionul de la un șeic”, a protestat Kemal Kiliçdaroğlu, liderul vremelnic al principalului partid de opoziție din Turcia. Cu toate acestea, Erdogan a respins criticile și a acceptat avionul.
Coincidență sau nu, în același interval, Qatarul anunța o investiție de 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea Turciei, a cărei economie era slăbită de prăbușirea lirei și de tensiunile comerciale cu Statele Unite. Turcia și Qatarul, aliați temporari în fața presiunilor saudite și americane, și-au întărit relațiile economice și politice în această perioadă.
De asemenea, Turcia a sprijinit Qatarul cu un an înainte, în timpul boicotului impus de Arabia Saudită și aliații săi, ca urmare a unor acuzații legate de legături între anumiți emiri și grupări islamiste, între care se numără și Frăția Musulmană.
În ceea ce privește Statele Unite, motivele pentru acceptarea acestui „cadou” par a fi corelate cu nerăbdarea lui Donald Trump. Acesta plănuiește de ceva vreme înlocuirea avioanelor prezidențiale Boeing 747-200B, care sunt în serviciu din 1990.
Sătul de costurile de întreținere și de întârzierile în livrarea noilor avioane Boeing comandate, Trump a anunțat că este în căutare de alternative. Astfel, oferta Qatarului nu a fost deloc surprinzătoare.