Consiliul Europei demarează formarea unui tribunal special pentru Ucraina care va judeca responsabilitățile rușilor

Începând de miercuri, Consiliul Europei a pus în mișcare procesul de constituire a unui Tribunal Special pentru Ucraina, destinat să judece persoanele responsabile pentru invazia rusă din 2022, conform agenției de presă EFE.
În cadrul reuniunii sale anuale din Luxemburg, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei l-a delegat pe secretarul general Alain Berset să inițieze acest organ judiciar, în baza unui acord cu Ucraina, conform comunicatului organizației.
Acest nou tribunal este gândit ca un complement al Curții Penale Internaționale (CPI), care se ocupă cu investigarea crimele de război, a crimelor împotriva umanității sau a actelor de genocid. Deoarece Rusia nu a ratificat Statutul de la Roma, care este actul constitutiv al CPI, aliații europeni ai Ucrainei au creat un mecanism distinct, în ciuda absenței Rusiei din acesta.
Conceptul de crimă de agresiune împotriva Ucrainei, introdus de inițiatorii acestui tribunal, vizează judecarea „înalților lideri politici și militari implicați în planificarea, pregătirea sau desfășurarea” invaziei, ocupației sau anexării teritoriului Ucrainei, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin.
Dacă acești lideri nu sunt reținuți de acest tribunal, adică nu se predau sau nu sunt capturați, instanța va putea demara proceduri în absență, „în interesul justiției”.
Potrivit surselor din cadrul Consiliului Europei, acest organ, care ar putea avea sediul la Haga (unde se află și CPI), ar putea începe activitatea la începutul anului 2026, după rezolvarea principalelor obstacole legale și financiare, deși deja au fost demarate lucrări pe diverse aspecte.