Liderul ONU: Procesul de negociere pentru pacea în Ucraina va fi complex. Garantăm tot suportul, inclusiv o misiune de menținere a păcii

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a declarat miercuri că obținerea unei păci echitabile în Ucraina nu va fi o sarcină simplă, asigurând că ONU este pregătită să ofere sprijin ambelor părți pentru a conveni asupra soluțiilor, inclusiv prin intermediul unei misiuni de menținere a păcii.
Guterres a subliniat la Berlin, la finalul unei întâlniri ministeriale pe tema misiunilor de menținere a păcii, că o încetare a focului ar trebui să deschidă drumul către o „pace justă”, în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale, incluzând acea referitoare la integritatea teritorială a Ucrainei.
„Este esențial ca dreptul internațional să prevaleze. Odată ce ne vom abate de la acest principiu, vom deschide porțile haosului la nivel global”, a declarat Guterres, conform agențiilor EFE și Reuters citate de Agerpres.
Referitor la posibilitatea desfășurării unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, secretarul general a afirmat că ONU este pregătită să ofere orice formă de sprijin necesară, cu condiția ca cele două părți să ajungă la un consens, iar decizia să fie aprobată de Consiliul de Securitate.
„Dacă un acord pentru o încetare a focului și un plan de pace așa cum l-am descris pot fi acceptate de Consiliul de Securitate, atunci acesta va reprezenta un progres considerabil, dar va rămâne o provocare dificilă”, a adăugat el.
„Vladimir Putin trebuie evaluat în funcție de faptele sale, nu de discursurile sale”
Boris Pistorius, ministrul apărării al Germaniei, care a participat și la conferința de presă, a declarat că nu are „o viziune optimistă” în legătură cu posibilitatea realizării unei încetări a focului în zilele ce urmează.
„Până în prezent, nu am observat o disponibilitate din partea președintelui rus Vladimir Putin de a efectua o călătorie la Istanbul pentru a susține o încetare a focului temporară. Trebuie evaluat în baza faptilor sale, nu a declarațiilor sale”, a menționat el, referindu-se la întâlnirile planificate între Kiev și Moscova, care sunt așteptate să aibă loc joi în Turcia.
Întrebat despre contribuția Germaniei la o misiune de pace, Pistorius a preferat să nu speculeze. El a afirmat că, odată ce se va ajunge la o încetare a focului, va fi momentul propice pentru a discuta această opțiune în cadrul UE, NATO, Coaliției Voinței și ONU.