Naționaliștii ruși solicită lui Putin continuarea conflictului ucrainean. Ce influență au „patrioții Z” în Rusia

Naționaliștii ruși solicită lui Putin continuarea conflictului ucrainean. Ce influență au „patrioții Z” în Rusia
Oligarhul Konstantin Malofeev, unul dintre cei mai influenți „patrioți Z” Foto: SOPA Images, SOPA Images Limited / Alamy / Profimedia

În timp ce Vladimir Putin, președintele Rusiei, analizează un posibil armistițiu care să pună capăt războiului din Ucraina, naționaliști radicali și antioccidentali din țară desfășoară o campanie menită să mențină conflictul, conchide Reuters.

„Ne predăm armele, ne predăm țara!”, a scris Pavel Gubarev, un activist pro-Moscova din Donețk, revoltat de ideea unui conflict înghețat.

Pentru un observator din Occident, ar părea că Putin se află sub presiune, afirmă Reuters. Însă, așa-numiții „patrioți Z” – denumiți după simbolul pe care forțele ruse îl folosește pe vehiculele lor – trebuie să se alinieze unor reguli și nu constituie, în esență, o amenințare pentru Putin, conform unor surse apropiate Kremlinului. Aceste surse sugerează că naționaliștii vor respecta linia de pace, în cazul în care va veni.

În același timp, Putin și agențiile de informații lucrează pentru a controla naționaliștii extremiști din Rusia, astfel încât aceștia să nu devieze de la obiectivele stabilite.

„Nu toți sunt sub control”

Potrivit analiștilor, atitudinea patrioților Z față de continuarea războiului va crea tensiuni, în contextul în care lideri din Occident caută o soluție. Acești naționaliști ar putea depăși limitele acceptabile pentru Kremlin, generând nemulțumiri publice și așteptări nejustificate de escaladare militară.

„Nu sunt toți controlați total”, a declarat Tatiana Stanovaia, membru senior al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, expert în Kremlin.

Stanovaia a remarcat că anumite voci ale patrioților Z au cerut armatei să cucerească orașe precum Kiev și Odesa, chiar să inițieze atacuri asupra Poloniei, depășind cu mult obiectivele declarate de Putin, care vizează patru regiuni ucrainene ca parte a Rusiei.

„Îndemnând la o campanie militară mai amplă, aceștia devin un obstacol, iar Kremlinul lucrează să-i facă să tempereze tonul, mai ales când este necesară o discuție de pace”, a adăugat Stanovaia.

Unii patrioți Z au milioane de urmăritori pe platforma Telegram, având un impact semnificativ asupra opiniei publice în Rusia și în jur.

Naționaliștii care s-au asociat cu Kremlinul în trecut au întâmpinat dificultăți, precum liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și ultranaționalistul Igor Ghirkin. Prigojin a decedat într-un accident aviatic, iar Ghirkin este încarcerat.

Kremlinul neagă vehement speculațiile conform cărora Putin ar fi responsabil pentru moartea lui Prigojin, respingând aceste afirmații ca fiind false.

Riscurile pentru extremiști

Analiștii susțin că patrioții Z au fost de ajutor Kremlinului în a construi și menține suportul public pentru război, dar cei care insistă prea vehement pe teme de pace riscă să fie marginalizați, conform surselor anonime. O sursă a menționat că ultranaționaliștii își pot modifica rapid retorica odată ce Kremlinul va decide o strategie de pace, „ca și cum ai schimba un comutator.”

După ce Putin a sugerat discuții de pace cu Ucraina, anumite voci ultranaționaliste au început să își exprime îngrijorarea. O echipă de negociatori ruși se află în prezent în Turcia pentru discuții.

„Conflictul nostru va continua până la recucerirea totală a Novorosiei și Malorosiei”, a afirmat Konstantin Malofeev, un magnat legat de Kremlin, în timp ce se referea la vechile teritorii ale Imperiului Rus.

Dmitri Medvedev, fost președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a declarat recent că armistițiul ar oferi ucrainenilor oportunitatea de a se consolida.

Medvedev, cunoscut pentru declarații provocatoare și lipsă de diplomație, rămâne influent în cercurile Kremlinului, având libertatea de a exprimare.

Unele declarații venite din partea naționaliștilor, precum cea a lui Malofeev, pot servi ca barometru pentru atitudinea Kremlinului față de pace.

Cazul Ghirkin

În eventualitatea unei schimbări despre soarta conflictului, anumiți susținători ai războiului vor simți că direcția s-a modificat. Cei care nu se adaptează riscă încarcerarea, conform surselor.

Regulile sunt clare: fără critici la adresa lui Putin sau a conducerii militare. O lege recent adoptată impune pedepse de până la 15 ani pentru „discreditarea” armatei.

După ce l-a criticat pe Putin și decepțiile din Ucraina, Ghirkin a fost condamnat pentru incitare la extremism și a primit patru ani de închisoare. El a susținut de then că nimeni nu ar trebui să discute despre presupusul sfârșit al războiului.

Evgheni Prigojin a fost responsabil de o revolta în 2023, care s-a finalizat tragic cu moartea sa într-un accident de avion, și s-a speculat că ar fi fost rezultatul unei intrigi.

Conceptul de „patrioți Z” se referă de obicei la bloggeri și corespondenți de război, care au avut un rol activ în comunicarea primelor etape ale conflictului. Deși Kremlinul a încercat inițial să îi co-opteze, unele voci continuă să rămână critice.

Ramificațiile grupării „partidului războiului”

„Partidul războiului” include, de asemenea, o gamă mai largă de susținători, printre care deputați și analiști care contribuie la modelarea opiniei publice prin emisiuni de televiziune, având rolul de a amplifica narațiunile preferate de Kremlin.

Printre aceștia se numără membri ai Ministerului Apărării și persoane apropiate de Putin.

Persoanele care participă la discuții televizate lansează frecvent amenințări extreme la adresa Occidentului.

O sursă din sistemul rus susține că dorința de a menține conflictul este alimentată de presiuni interne asupra lui Putin pentru a rezolva problema Ucrainei.

Stanovaia estimează că opiniile patrioților Z sunt împărtășite de 10-15% dintre ruși, menționând că naționaliștii nu posedă o influență semnificativă asupra lui Putin, care rămâne dedicat obiectivelor sale în Ucraina.

Recomandari
Show Cookie Preferences