Digi și Vodafone se angajează să îmbunătățească calitatea internetului mobil prin preluarea Telekom Mobile

Digi și Vodafone se angajează să îmbunătățească calitatea internetului mobil prin preluarea Telekom Mobile
Logo Telekom Mobile, Bucuresti, Foto: LCVA / Dreamstime.com

Digi și Vodafone au promis că vor spori viteza medie de transfer a datelor mobile și vor îmbunătăți calitatea serviciilor pentru clienți, de asemenea, vor permite accesul Orange la serviciile de colocare pe infrastructura de telecomunicații mobile, pe măsură ce își vor împărți activele prin preluarea Telekom Mobile, conform angajamentelor publicate miercuri în dezbatere de către Consiliul Concurenței.

Miercuri, Consiliul Concurenței a supus dezbaterii publice propunerile formulare de Digi și Vodafone pentru a răspunde la îngrijorările legate de concurență în contextul achiziției Telekom România Mobile Communications.

  • Angajamentele Digi
  • Angajamentele Vodafone

Propunerile formulate de Digi și Vodafone vizează îmbunătățirea calității serviciilor de date mobile oferite consumatorilor.

Digi propune să crească viteza medie de transfer a datelor mobile la nivelul întregii rețele prin realizarea de investiții și prin utilizarea resurselor de spectru obținute în urma acestei tranzacții, valabil până în aprilie 2029.

Vodafone se angajează să îmbunătățească calitatea serviciilor de date mobile atât pentru clienții Vodafone, cât și pentru cei de la Telekom, prin integrarea rețelelor lor, având o capacitate și acoperire mai mare, precum și prin utilizarea resurselor de spectru.

În ceea ce privește accesul Orange la servicii de colocare prin site-urile de telecomunicații mobile, Digi și Vodafone se angajează să asigure acest acces.

Referitor la operatorii virtuali mobili (MVNO), Digi va publica o ofertă îmbunătățită pe website-ul său pentru accesul acestora la rețeaua sa de comunicații, în timp ce Vodafone se angajează să asigure accesul MVNO la rețeaua Telekom conform condițiilor stabilite de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Vodafone va mai asigura accesul Veridian Systems SRL la rețeaua Telekom pentru servicii de acces MVNO și va menține condițiile tarifare pentru clienții machine-to-machine (M2M).

De asemenea, Digi se angajează să păstreze contractele preplătite și prețurile aferente acestora.

Propunerile de angajamente sunt create pentru a aborda îngrijorările de concurență ridicate de Consiliul Concurenței în legătură cu tranzacțiile prin care Vodafone intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi România va prelua anumite active, inclusiv drepturile de utilizare a unor frecvențe radio, echipamente de telecomunicații și servicii de telefonie mobilă preplătite.

Îngrijorările autorității de concurență se referă, printre altele, la condițiile de preț, impactul asupra calității serviciilor și utilizarea resurselor de spectru.

Angajamentele propuse sunt disponibile pentru consultare pe site-ul Consiliului Concurenței.

Consiliul va analiza observațiile primite și poate solicita modificări la propunerile de angajamente ori poate decide acceptarea sau respingerea acestora.

Persoanele și entitățile interesate sunt invitate să trimită observații până pe 02.06.2025, cu privire la angajamentele oferite de Digi și Vodafone.

Chirițoiu subliniază: "Le vom impune să acorde acces la rețea." Este important pentru noi ca serviciile să nu își piardă calitatea.

Potrivit declarațiilor președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, Digi și Vodafone vor trebui să asigure accesul către Orange și alți operatori la rețele pentru a contracara temerile legate de concurență.

  • „Dialogurile cu Orange sunt esențiale, iar discuțiile au fost purtate și cu alți operatori mai mici. Orange are un interes clar pentru accesul la infrastructură, având acorduri de partajare. Colaborăm strâns cu ANCOM.
  • Ne preocupă spectrul, calitatea serviciilor, creșterea calității, fără scăderi, și planurile de investiții.
  • Competiția va fi afectată, având în vedere că numărul operatorilor va scădea de la patru la trei, dar ne străduim să menținem un climat de concurență sănătoasă.” a afirmat Chirițoiu.

Acesta a mai menționat că se discută și condiții pentru accesul operatorilor mobili virtuali (MVNO). „Le vom impune obligativitatea de a oferi acces terților, inclusiv în ce privește condițiile de acces,” a adăugat el.

Vodafone și Digi au convenit achiziția unor active de la Telekom Mobile, după retragerea omului de afaceri Adrian Tomșa din tranzacție.

Vodafone România a anunțat pe 31 octombrie semnarea unui memorandum de înțelegere ca prim pas pentru achiziția Telekom România Mobile Communications, inclusiv o parte substanțială din activele sale de la Hellenic Telecommunications Organization (OTE). Digi România va prelua de asemenea o parte din active.

Digi a informat investitorii că Adrian Tomșa a decis să se retragă din tranzacția inițială anunțată pe 27 mai.

Digi a comunicat că pe 30 octombrie a încheiat un memorandum cu grupul OTE și Vodafone România, vizând retragerea OTE din Telekom Romania Mobile Communications.

Recomandari
Show Cookie Preferences