Proiect de lege în Ungaria vizând organizațiile beneficiare de finanțare externă. Activațile acestora ar putea fi restricționate

Proiect de lege în Ungaria vizând organizațiile beneficiare de finanțare externă. Activațile acestora ar putea fi restricționate
Viktor Orban Foto: Kay Nietfeld / DPA / Profimedia

Partidul de guvernământ Fidesz a inițiat un proiect de lege în Parlamentul de la Budapesta, care prevede crearea unei liste cu organizațiile ce primesc fonduri din afara țării. Această măsură ar permite limitarea activităților acestor entități dacă sunt considerate o amenințare pentru suveranitatea Ungariei, conform informațiilor transmise de Reuters.

Proiectul a fost avansat vineri, după ce, în luna martie, premierul maghiar Viktor Orban a promis să reducă finanțarea externă destinată presei independente, politicienilor din opoziție și ONG-urilor, intensificându-și campania electorală înainte de alegerile din 2026, într-un context în care se confruntă cu o nouă formațiune de opoziție care a câștigat popularitate.

Potrivit inițiativei legislative prezentate marți seară, Oficiul pentru Protecția Suveranității va avea responsabilitatea de a crea o listă a entităților juridice ce beneficiază de finanțare externă, a căror activitate este catalogată ca o potențială amenințare.

Entitățile respective pot fi incluse pe listă dacă Oficiul consideră că activitățile lor 'subminează caracterul independent, democratic și bazat pe statul de drept al Ungariei' sau că încalcă identitatea constituțională și cultura creștină a țării.

Printre faptele considerate amenințătoare de către proiectul de lege se numără contestarea primatului căsătoriei, al familiei și al sexelor biologice.

Detalii despre prevederile proiectului de lege

Organizațiile incluse pe listă vor avea conturile bancare monitorizate, iar fondurile externe considerate amenințătoare vor putea fi blocate.

Odată cu adoptarea proiectului de lege, autoritățile vor avea dreptul de a verifica sediile organizațiilor și de a examina documentele și echipamentele electronice.

Dacă o organizație primește finanțare din străinătate, aceasta va trebui să plătească o amendă de 25 de ori mai mare decât suma primită. În cazul în care nu reușește să achite amenda în termen de 15 zile, va fi obligată să își înceteze activitatea, conform propunerii.

Reprezentanții Comisiei Helsinki din Ungaria și ai Transparency International, două organizații acuzate de guvern că beneficiază de finanțare din afară, nu au fost disponibili pentru comentarii imediat.

Oficiul pentru Protecția Suveranității a fost instituit de guvern în 2023 pentru a supraveghea riscurile asociate cu ceea ce Fidesz a denumit interferență politică nejustificată din partea entităților externe.

Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement legată de legea prin care a fost înființat Oficiul, invocând riscuri de subminare a valorilor europene și a drepturilor fundamentale.

Recomandari
Show Cookie Preferences