Festivalul Internațional de Film de la Cannes a debutat cu o zi specială dedicată Ucrainei, cu distincții acordate lui Robert De Niro și Nicole Kidman

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc pe 13 mai 2025 și se va încheia pe 24 mai. Președinta juriului competiției principale este actrița franceză Juliette Binoche, conform site-ului oficial al festivalului citat de Agerpres.
Posterul oficial al festivalului reprezintă o scenă din filmul A Man and a Woman (1966), regizat de Claude Lelouch, care a câștigat Palme d’Or, avându-i ca protagoniști pe Anouk Aimee și Jean-louis Trintignant.
Ceremoniile de deschidere și închidere vor fi prezentate de actorul francez Laurent Lafitte. Festivalul va începe cu proiectarea comediei Leave One Day, regizată de Amelie Bonnin.
Robert De Niro va primi premiul Palme d’Or onorific, iar Nicole Kidman va fi distinsă cu al 10-lea premiu „Women in Motion”, care recunoaște personalitățile ce promovează rolul femeilor în cinematografie și societate.
Prima zi a Festivalului de la Cannes, dedicată Ucrainei
Festivalul de la Cannes își exprimă sprijinul pentru Ucraina prin proiecția a trei documentare în ziua inaugurală. Acestea includ un portret al președintelui Volodimir Zelenski, un reportaj filmat la front de Bernard-Henri Levy între februarie și aprilie 2025, și o incursiune realizată de un documentarist ucrainean în rândul armatei.
Pe durata festivalului, vor fi proiectate peste 100 de filme. Dintre acestea, 22 sunt în competiția pentru Palme d’Or, inclusiv Jeunes meres al fraților Dardenne, regizori belgieni cunoscuți pentru cinematografia socială, care au câștigat deja două trofee Palme d’Or, și Alpha, regizat de Julia Ducournau, una dintre cele șapte femei în competiție care aspire la un al doilea trofeu.
Ediția anterioară a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc între 14 și 25 mai 2024, cu juriul condus de Greta Gerwig, iar ceremoniile au fost prezentate de Camille Cottin.
Trofeul Palme d’Or a fost câștigat de thrillerul Anora, regizat de Sean Baker. Regizoarea Payal Kapadia a obținut Marele Premiu al Juriului pentru filmul său „All We Imagine as Light”, fiind prima producție indiană selectată în competiție în ultimii 30 de ani.
Miguel Gomes din Portugalia a fost laureatul premiului pentru regie cu lungmetrajul „Grand Tour”, iar filmul „Black Dog”, regizat de Guan Hu, a câștigat premiul din secțiunea Un Certain Regard.
Filmul românesc Trei kilometri până la capătul lumii, inclus în competiția oficială pentru Palm D’or, a fost distins cu Queer Palm, un premiu alternativ dedicate peliculelor ce abordează teme LGBT.
Cannes, gazda unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume
Festivalul de Film de la Cannes își are originea în anul 1939, când cineaștii francezi au dorit să creeze un festival capabil să concureze cu cel de la Veneția. În 9 mai 1939, Biarritz a fost ales ca oraș-gazdă, dar, la sugestia lui Georges Prade, s-a decis pe 31 mai că festivalul se va desfășura la Cannes.
Dacă ar fi urmat planul inițial, prima ediție ar fi avut loc în 1939 sub conducerea lui Louis Lumiere, dar din cauza contextului istoric, festivalul a început efectiv pe 20 septembrie 1946.
Ceremonia inaugurală a avut loc în grădinile Hotelului „Grand”, susținută de soprana americană Grace Moore, și a inclus prezentări de modă, parade și artificii. Personalități marcante ale cinematografiei ca Roberto Rossellini, Walt Disney, Billy Wilder, George Cukor, David Lean și Jean Renoir au fost prezente, iar peliculele provenind din 21 de țări aveau ca temă centrală cel de-Al Doilea Război Mondial.
Festivalul a câștigat notorietate în anii 1950, atrăgând staruri și personalități internaționale precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon și Gina Lollobrigida.
Evoluția Festivalului Internațional de Film de la Cannes de-a lungul anilor
Premiul Palme d’Or reprezintă distincția supremă în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, recompensând anual cel mai bun film din competiție, fiind acordat regizorului acestuia.
Trofeul are forma unei frunze de palmier, un simbol asociat cu diverse arme depozitate în vechiul oraș Cannes. A fost creat de bijutierul Lucienne Lazon și a suferit modificări minore, fiind acordat pentru prima dată în 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internațional, care a fost decernat începând cu 1949 pentru cea mai bună realizare cinematografică. Primul „Palme d’Or” a fost oferit filmului Marty, regizat de Delbert Mann.
Între 1964-1974, s-a revenit la Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film din motive administrative, însă în 1975 trofeul sub formă de frunză de palmier a fost reintrodus, continuând să fie distincția principală a festivalului.
Din 1946, festivalul a avut loc anual, cu excepția anilor 1948 și 1950, și din 1952, în fiecare mai. În 2020, festivalul a fost suspendat din cauza crizei sanitare, iar omini ediție simbolică a fost organizată între 27 și 29 octombrie, cu scopul de a aduce un mesaj de speranță pentru reprezentanții cinematografiei afectați de pandemia de COVID-19.
Premii câștigate de filme românești la festivalul de la Cannes
În 2007, Premiul Palme d’Or a fost oferit regizorului român Cristian Mungiu pentru filmele sale 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.
De-a lungul timpului, diverse filme românești au obținut premii în cadrul festivalului, primul fiind animația Scurtă istorie, realizată de Ion Popescu-Gopo, care a câștigat Premiul Palme d’Or pentru film de scurtmetraj în 1957.
Printre peliculele românești premiate la Cannes se numără: Pădurea spânzuraților (regia Liviu Ciulei), Premiul pentru cea mai bună regie în 1965; Răscoala (regia Mircea Mureșan), Premiul pentru cel mai bun debut în 1966; Cântecele Renașterii (regia Mirel Ilieșiu), Palme d’Or pentru film de scurtmetraj în 1969; Trafic (regia Cătălin Mitulescu), Palme d’Or pentru film de scurtmetraj în 2004; Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu), Un Certain Regard în 2005; A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu), Camera d’Or în 2006; California Dreamin’ (regia Cristian Nemescu), Un Certain Regard în 2007; Polițist, adjectiv (regia Corneliu Porumboiu), Premiul FIPRESCI, Premiul Juriului pentru Un Certain Regard; După dealuri (regia Cristian Mungiu), Premiul pentru cel mai bun scenariu.