O nouă etapă în procesul „Turul 2, înapoi” la Curtea de Apel Ploiești: Decizia unui alt judecător coechipier al magistratului care a anulat hotărârea CCR concernant alegerile

O nouă etapă în procesul „Turul 2, înapoi” la Curtea de Apel Ploiești: Decizia unui alt judecător coechipier al magistratului care a anulat hotărârea CCR concernant alegerile
Decizie instanță, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Judecătorul Mihai Cătălin Constantin de la Curtea de Apel Ploiești a stabilit miercuri că instanța are autoritate să examineze deciziile Curții Constituționale, într-un proces care vizează desființarea deciziei CCR de anulare a alegerilor. El este coleg de birou cu judecătorul Vasile Alexandru, singurul care a emis o soluție favorabilă în cazul „Turul 2, înapoi”.

Mihai Cătălin Constantin face parte din completul 6 Contencios Administrativ și Fiscal al Curții de Apel Ploiești și, pe 10 aprilie, i-a fost atribuit un dosar în care era contestată decizia CCR din 6 decembrie 2024 referitoare la anularea alegerilor prezidențiale.

Pe 29 aprilie, judecătorul a cerut să se abțină de la soluționarea cauzei, invocând reecuzarea sa de către un procuror de la Parchetul Curții de Apel Ploiești. Cererea de recuzare, precum și cererea de abținere au fost respinse de colegii săi, iar dosarul a rămas în continuare în atenția lui Mihai Cătălin Constantin.

Avocatul Adrian Toni Neacșu, un fost judecător și membru al CSM, a postat pe Facebook că magistratul Constantin a fost recuzat de parchet deoarece ar fi exprimat aprecieri pozitive despre soluțiile judecătorului Alexandru Vasile, care au fost suspendate de instanța supremă. Totuși, această informație nu a fost confirmată oficial.

Reprezentanții Curții de Apel Ploiești au confirmed că judecătorii Mihai Cătălin Constantin și Alexandru Vasile sunt colegi de birou.

Marți, 13 mai, judecătorul Mihai Cătălin Constantin a stabilit că instanța dispune de competența necesară pentru a soluționa cauza, referindu-se la o decizie a Curții de Apel București din 2018, în care s-a anulat o hotărâre a CCR.

CCR obligată să prezinte Curții de Apel Ploiești toate documentele legate de anularea alegerilor

Conform soluției publicate pe portalul instanței, Curtea Constituțională este obligată să prezinte Curții de Apel Ploiești toate documentele ce au stat la baza emisiei deciziei sale, instanța emitând o adresă în acest sens.

Analiza probelor va avea loc pe 27 mai, atunci când este planificat un nou termen în dosar. De asemenea, se va judeca și cererea de suspendare a efectelor deciziei CCR.

„Constatăm că pentru a rezolva cererea de suspendare a executării Deciziei CCR nr. 32 din 6 decembrie 2024 trebuie analizate documentele acceptate ca probe de către reclamant, judecarea cererii fiind amânată, întrucât suspendarea executării deciziei CCR nr. 32 nu afectează simpla organizare a alegerilor”, a specificat soluția pronunțată la Curtea de Apel Ploiești.

Tot pe 27 mai, va fi discutată și sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la decizia CCR, cererea de sesizare fiind formulată de persoana care a solicitat desființarea acestei decizii.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a comentat pe Facebook decizia de ieri a judecătorului de la Ploiești, subliniind că acesta, contrar instanței supreme și a altor decizii similare, consideră că are autoritatea de a verifica legalitatea Hotărârii nr. 32/6.12.2024, la fel ca orice alt act administrativ.

Peste 200 de cereri de desființare a hotărârii CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024 au fost depuse recent în instanțele din România.

Majoritatea cererilor examinate până acum au fost respinse, cu excepția unei singure admise pe 24 aprilie de judecătorul Alexandru Vasile, care a fost ulterior anulată de instanța supremă.

Motivarea deciziei judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești arată că decizia CCR de anulare a alegerilor din 24 noiembrie a depășit cadrul legal și constituțional. Judecătorul a subliniat că instanța constituțională nu putea interveni fără o sesizare formală și fără dovezi concrete. Instanța supremă a anulat decizia lui Alexandru Vasile, considerând că a acționat cu „exces de putere”.

O investigație realizată de SNOOP.ro a detaliat procedurile de contestare împotriva deciziei CCR, coordonată de o fostă judecătoare, acum influencer pe TikTok, către care s-au îndreptat și ofițeri MApN și familii întregi.

Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte le-a oferit sfaturi oamenilor despre modalitățile de contestare. Ea se regăsește și pe lista persoanelor care au inițiat procese, primul fiind înregistrat la Curtea de Apel Suceava pe 11 aprilie 2025, dar a primit termen abia pe 20 mai 2025.

Recomandari
Show Cookie Preferences