„Scuzele nu sunt suficiente”: Vladimir Putin a stabilit condițiile pentru companiile străine ce doresc să se reîntoarcă în Rusia

„Scuzele nu sunt suficiente”: Vladimir Putin a stabilit condițiile pentru companiile străine ce doresc să se reîntoarcă în Rusia
Președintele rus Vladimir Putin într-o discuție telefonică, FOTO: Alexander Kazakov / AP / Profimedia

Conform unei declarații recente a președintelui rus, Vladimir Putin, marile companii străine își exprimă dorința de a reveni în Rusia, trimițând cereri directe către el. Informațiile au fost furnizate de surse media ruse.

Discutând la al XX-lea Congres al organizației publice pan-ruse „Delovaia Rossia”, Putin a subliniat importanța unei abordări pragmatice în evaluarea revenirii companiilor străine, luând în considerare comportamentul acestora din trecut.

El a adăugat: „Dacă este avantajos pentru noi, atunci trebuie să fie permisă. Dacă nu este, atunci trebuie să găsim motive pentru care [o astfel de companie] nu ar trebui să rămână aici.” Aceste comentarii au fost făcute în fața liderilor din mediul de afaceri din Rusia.

Președintele nu a oferit detalii despre companiile care își doresc să revină. Totuși, mass-media a subliniat că diverse mărci internaționale sunt în căutarea modalităților de a-și relua activitatea în Rusia. Unele dintre acestea au respins intențiile de revenire, menționând că vor lua în considerare acest pas doar în cazul în care sancțiunile vor fi suspendate.

Apelul lui Putin pentru „înțelegere” în cazul companiilor străine

Putin a propus tratamente diferite pentru companiile care au fost obligate să părăsească Rusia din cauza sancțiunilor, dar care nu au dorit să-și abandoneze piața. Acesta a subliniat necesitatea de a fi tratate „cu înțelegere”.

Alexei Repik, președintele organizației „Delovaia Rossia”, a susținut ideea de a distinge între diferitele companii străine doritoare să revină.

El a sugerat că firmele care au respectat consumatorii, cum ar fi prin stabilirea de parteneriate cu entități ruse, ar trebui să beneficieze de o revenire favorabilă.

Pe de altă parte, Repik a afirmat că firmele care nu și-au onorat obligațiile sau care au fost implicate în acțiuni anti-rusești ar trebui să se confrunte cu consecințe, inclusiv despăgubiri față de consumatori și stat.

Putin a reafirmat că deciziile în această privință trebuie să se bazeze pe interesele naționale și pe un raționament pragmatica. El a subliniat că „scuzele nu sunt suficiente”.

Pregătiri în curs pentru revenirea companiilor în Rusia

În martie, Putin a solicitat guvernului rus să contureze un mecanism care să faciliteze revenirea companiilor străine ce au părăsit țara în urma invaziei din Ucraina din februarie 2022. El a menționat că nu vor fi create condiții speciale pentru companiile occidentale la întoarcerea lor.

Cu toate acestea, jurnaliștii notează că proprietarii străini ai activelor din Rusia, care le-au vândut incluzând opțiuni de răscumpărare, ar putea pierde această oportunitate.

Îmbunătățirile aduse legislației referitoare la „Investițiile străine în Federația Rusă” au fost trimise spre aprobat de Comisia din Duma de Stat.

Se va impune interdicția revenirii dacă ministerul responsabil consideră că firma are o influență semnificativă.

De asemenea, un nou proprietar are dreptul să refuze opțiunea de răscumpărare dacă vânzătorul se află într-un „stat ostil” sau dacă activele au fost tranzacționate într-o perioadă specifică.

Acoperirea revenirii companiilor occidentale în Rusia

Conform canalului rus RBC, autoritățile intenționează să analizeze condițiile pentru revenirea companiilor străine care au părăsit Rusia din 2022 și lucrează la o listă de cerințe pentru acestea.

Printre cerințele stabilite se numără localizarea producției, asigurarea transferului tehnologic și integrarea unei părți semnificative a lanțului de valoare în Rusia.

Cu toate acestea, agenția Bloomberg a raportat că aceste cerințe nu sunt acceptabile pentru companiile occidentale, care nu doresc să ia în considerare o revenire până la încetarea conflictelor din Ucraina și semnarea unui tratat de pace.

Nikolai Arefiev, presupus șef al Comisiei pentru politică economică din Duma de Stat, a afirmat că ar interzice întoarcerea companiilor occidentale.

El a clarificat că, în cadrul discuțiilor din comisie, nu se discută despre posibile măsuri pentru revenirea acestor firme.

Discuțiile cu privire la întoarcerea companiilor străine au fost stimulate de reluarea negocierilor între Moscova și Washington, având loc pe fondul revenirii lui Donald Trump în funcția de lider al Casei Albe. Totuși, șefa Băncii Centrale de la Moscova a indicat absența unei intenții clare în acest sens.

Recomandari
Show Cookie Preferences