Regatul Unit, contestat în instanță pentru politica de deportare a solicitanților de azil în Bulgaria, unde aceștia se confruntă cu tratamente inumane și tortură

Regatul Unit, contestat în instanță pentru politica de deportare a solicitanților de azil în Bulgaria, unde aceștia se confruntă cu tratamente inumane și tortură
Migranți în sud-estul Angliei, pe 12 iunie 2024. Credit line: Ben Stansall / AFP / Profimedia

Planurile de migrație ale guvernului laburist britanic, condus de Keir Starmer, sunt supuse unei provocări legale iminente săptămâna aceasta, cu mai mulți avocați care încearcă să blocheze deportările din Marea Britanie către Bulgaria, invocând acuzațiile de condiții de trai brutale pentru migranți și solicitanți de azil, conform unei relatări.

De la alegerea laburiștilor la putere în iulie 2024, în Marea Britanie au fost efectuate peste 24.000 de deportări, fie că au fost forțate sau voluntare, conform datelor guvernamentale. Peste 200 de persoane au fost trimise înapoi în Bulgaria în 2024.

Guvernul britanic a încheiat acorduri cu diverse țări, inclusiv Bulgaria, care îi permit să reangajeze solicitanți de azil atunci când există dovezi că aceștia au intrat în țara respectivă. Totuși, avocații contestă cazurile celor deportați din Regatul Unit și din alte state ale Uniunii Europene spre Bulgaria, avertizând că aceștia riscă să sufere tortură și tratamente inumane sau degradante.

În ianuarie, au fost raportate acuzații potrivit cărora autoritățile bulgare au ignorat apelurile de urgență și au obstructat salvarea a trei adolescenți egipteni care au murit în condiții extreme la temperaturi sub zero grade, în apropierea graniței cu Turcia. Ministerul bulgar de Interne a afirmat că forțele de frontieră au acționat prompt, dar că trupurile acestora au fost găsite în diferite locuri de cele indicate inițial.

În decembrie 2024, au apărut dovezi că Bulgaria ar încerca să forțeze solicitanții de azil sirieni să părăsească țara, presându-i să semneze documente de 'întoarcere voluntară', uneori folosind violența. Agenția de stat pentru refugiați din Bulgaria a negat acuzațiile privind forțarea returului.

Presiuni pentru semnarea documentelor de 'repatriere voluntară'

Săptămâna aceasta, No Name Kitchen (NNK), o organizație umanitară care lucrează cu refugiați în Balcani, a anunțat că a adunat mărturii de la 21 de persoane, inclusiv 17 sirieni, care s-au întors în Bulgaria din alte țări europene, descoperind că mai mult de două treimi dintre acestea au fost presate să semneze documente de 'repatriere voluntară'.

O tânără siriană deportată din Germania în Bulgaria a declarat că oficialii au încercat să o determine să semneze un acord de repatriere 'voluntară' pentru a o trimite înapoi în Siria, amenințând-o cu 18 luni de detenție în cazul refuzului.

Un alt deportat din Regatul Unit a relatat că a fost agresat fizic de poliția bulgară de mai multe ori.

George Sheldon Grun, asistent în domeniul dreptului public la Duncan Lewis Solicitors, a menționat că firma lui reprezintă mai mulți sirieni care contestă deportările în instanțele britanice.

Soarta celor deportați în Bulgaria este 'îngrijorătoare'

„Rapoartele organizațiilor de pe teren sugerează că refugiații sirieni din Bulgaria se confruntă frecvent cu condiții ce echivalează cu tratamente inumane și degradante. Guvernul britanic consideră Bulgaria o țară sigură pentru returnări, dar realitatea pentru cei deportați indică contrariul,” a explicat un avocat.

De asemenea, soarta persoanelor deportate în Bulgaria din alte țări europene este 'îngrijorătoare', a declarat și Ana Carolina Fisher da Cunha, avocat specializat în drepturile omului și coautor al unui raport NNK.

„Sistemul de azil din Bulgaria eșuează și nu respectă standardele drepturilor omului la care este obligată prin legislația europeană. Țările europene nu mai pot justifica deportările în Bulgaria sub pretextul că este o destinație sigură,” a adăugat ea.

„Realitatea este că persoanele trimise înapoi în Bulgaria se confruntă cu riscuri serioase de tortură și alte tratamente inumane și degradante, nu doar la întoarcerea în țările lor de origine, ci și în interiorul Europei. Deportările către Bulgaria trebuie să înceteze,” a conchis ea.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a comunicat că „orice persoană aflată ilegal în Regatul Unit, care are statut de refugiat într-o altă țară, va fi deportată și returnată acolo, dacă se consideră că se poate face în siguranță.”

Recomandari
Show Cookie Preferences