Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare își revizuiește prognoza pentru economia României în 2025 / Ce măsuri trebuie să ia țara noastră pentru o revenire în 2026

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a redus estimările privind evoluția economiei României pentru acest an. De asemenea, BERD își menține previziunile pentru 2026, care pot fi realizate doar cu o îmbunătățire a ratei de absorbție a fondurilor Uniunii Europene, conform raportului Regional Economic Prospects publicat marți.
Produsul Intern Brut al României este estimat să crească cu 1,6% în 2025, față de prognoza anterioară din februarie, care anticipa un avans de 1,8%. În ceea ce privește 2026, se preconizează o accelerare a creșterii economice la 2,4%, dacă fondurile UE vor fi accesate mai eficient.
„Creșterea economiei românești a încetinit considerabil la 0,8% în 2024. Consumul privat a avut un avans solid datorat creșterii salariilor reale cu 8%, contribuind astfel la adâncirea deficitului comercial. Totuși, consumul arată semne de moderare la începutul lui 2025. Investițiile au scăzut semnificativ, în special în ultimul trimestru, din cauza încetinirii absorbției fondurilor europene. Oferta a fost afectată pe scară largă, cu scăderi notabile în industrie, servicii și construcții, iar agricultura a suferit din cauza secetei”, se arată în raportul citat.
BERD atrage atenția asupra tensiunii din situația bugetară, menționând că planurile de consolidare fiscală din acest an vor necesita, probabil, măsuri suplimentare din cauza deteriorării neprevăzute a indicatorilor economici din 2024. În plus, inflația, deși a fost ușor temperată, rămâne ridicată – aproape 5% – ceea ce cere o politică monetară mai restrictivă din partea Băncii Naționale a României.
Accelerarea absorbției fondurilor europene este crucială, conform BERD
Referitor la riscurile externe, BERD menționează că România este mai puțin expusă la economia americană, dar este puternic integrată în lanțurile globale de aprovizionare din industria auto, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate în cazul unor perturbări externe.
„În contextul reducerii consumului și al situației fiscale dificile, prognozele pentru economia României în 2025 au fost ajustate în scădere la 1,6%. Totuși, în 2026, ritmul de creștere ar putea reveni aproape de nivelul potențial, estimat la 2,4%, cu condiția ca absorbția fondurilor europene să se accelereze”, mai subliniază raportul.
BERD reprezintă un investitor instituțional semnificativ în România, având investiții totale de aproximativ 11,5 miliarde de euro în peste 550 de proiecte, o parte semnificativă fiind direcționată către sprijinirea sectorului privat, sustenabilitate și inovație.