Instanța ONU confirmă responsabilitatea Rusiei în cazul prăbușirii zborului MH17 al Malaysian Airlines

Instanța ONU confirmă responsabilitatea Rusiei în cazul prăbușirii zborului MH17 al Malaysian Airlines
MH17 reconstruit din fragmente, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Luni, Consiliul Aviației al ONU a stabilit că Rusia poartă responsabilitatea pentru prăbușirea unui avion Malaysian în spațiul aerian ucrainean, eveniment soldat cu pierderea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, inclusiv 196 de cetățeni olandezi și 38 de australiani, conform informațiilor oficiale furnizate de guvernele Olandei și Australiei, transmise de Reuters.

Ambele țări au menționat că Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) va evalua în săptămânile următoare modalitatea de despăgubire care ar trebui să fie oferită.

Zborul MH17 de la Malaysian Airlines a decolat din Amsterdam în direcția Kuala Lumpur pe 17 iulie 2014, fiind doborât deasupra estului Ucrainei în timp ce se desfășurau confruntări intense între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene.

În noiembrie 2022, instanțele din Olanda au condamnat, în lipsă, doi bărbați ruși și un ușor ucrainean pentru omor, datorită implicării lor în acest atac. Moscova a denumit decizia „scandaloasă” și a refuzat să extrădeze cei în cauză.

Organizația cu sediul în Montreal nu a oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Reuters. Procesul a fost inițiat în 2022 de guvernul Australiei și cel al Olandei.

„Această decizie reprezintă un pas semnificativ spre aflarea adevărului și obținerea de justiție și răspundere pentru toate victimele zborului MH17, dar și pentru familiile acestora”, a spus ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, într-o declarație.

„De asemenea, hotărârea transmite un mesaj clar comunității internaționale: statele nu pot să încalce legislația internațională fără a fi trase la răspundere.”

Olanda și Australia solicită OACI să impună Rusiei deschiderea negocierilor pentru acordarea despăgubirilor, a mai adăugat Veldkamp.

Penny Wong, ministrul australian de externe, a salutat această decizie, cerând OACI să acționeze prompt pentru a implementa măsurile compensatorii.

„Solicităm Rusiei să-și recunoască în sfârșit responsabilitatea pentru acest act de violență terifiant și să ofere compensații conform dreptului internațional”, a subliniat Wong într-un comunicat.

Deși OACI nu are autoritate de reglementare, organizația are o putere morală semnificativă și stabilește standarde globale în aviație, acceptate majoritar de cele 193 de state membre.

Recomandari
Show Cookie Preferences