Klarna revine asupra deciziilor anterioare privind utilizarea inteligenței artificiale în locul angajaților

Odată ce tehnologia chatbot-urilor bazate pe inteligență artificială (A.I.) a avansat suficient, compania fintech suedeză Klarna a decis să investească în aceste soluții, promițând să înlocuiască o mare parte din personalul uman. Totuși, recent, compania a început să angajeze masiv personal uman, după ce a constatat limitările A.I., conform informațiilor transmise de agenția Bloomberg.
Sebastian Siemiatkowski, CEO-ul firmei care oferă servicii de plată de tip „cumperi acum, plătești mai târziu”, a declarat că dorește să se asigure că clienții au întotdeauna posibilitatea de a interacționa cu o persoană reală, ori de câte ori au nevoie de asistență.
„În ceea ce privește brandul și compania, cred că este esențial să transmită clienților că pot vorbi întotdeauna cu un om, dacă aceasta este opțiunea dorită”, a menționat Siemiatkowski într-o declarație făcută la sediul din Stockholm al firmei, conform Bloomberg.
Compania suedeză vrea să testeze A.I. în mod transparent
Gizmodo subliniază că abordarea actuală a companiei este radical diferită față de cea din urmă cu doi ani. În 2023, Siemiatkowski și-a exprimat dorința ca firma să devină „cobaiul preferat al OpenAI”, dezvoltatorul cunoscutului chatbot ChatGPT.
La sfârșitul anului trecut, CEO-ul a declarat că Klarna a suspendat angajările în 2023, deoarece toate funcțiile puteau fi preluate de soluții A.I.
„Am redus efectiv numărul de angajați de la 4.500 la 3.500 în decursul ultimului an, iar acest lucru nu a fost niciodată raportat pe scară largă. Avem o fluctuație naturală, similară oricărei companii tehnologice; 20% din angajați părăsesc compania în fiecare an, iar prin neangajarea de noi persoane, ne-am micșorat pur și simplu dimensiunea”, a explicat el.
CEO-ul Klarna anticipă că A.I. ar putea prelua inclusiv rolul său
În luna ianuarie, Siemiatkowski, și fondator al Klarna, a reiterat că „inteligența artificială poate realiza toate joburile noastre”, inclusiv funcția sa, având „capacități de raționament” superioare.
„Nu mă simt foarte optimist în legătură cu aceasta”, a adăugat el pe rețeaua socială „X”. „Munca mea reprezintă o parte fundamentală a identității mele, iar recunoașterea faptului că ar putea deveni inutilă este descurajantă”, a declarat acesta.
Klarna a afirmat anterior că chatboții A.I. gestionau două treimi dintre interacțiunile cu clienții în primele luni de utilizare și că inteligența artificială îndeplinea sarcinile a 700 de agenți de suport.
Totuși, aceste soluții au prestat un serviciu de proastă calitate, iar Siemiatkowski a recunoscut că „deciziile luate pe baza costurilor au dus la o calitate a serviciilor inferioară”.
„Pentru noi, investiția în calitatea suportului uman reprezintă viitorul”, a încheiat CEO-ul Klarna.