Populația din Fâșia Gaza se confruntă cu un risc critic de înfometare după intensificarea conflictului

Conform unui organism internațional de monitorizare a foametei, întreaga populație din Fâșia Gaza se află în prezent într-o situație de risc critic de foamete, cu aproximativ 500.000 de locuitori ajunși la limita înfometării, situat într-o deteriorare semnificativă comparativ cu evaluările anterioare din luna octombrie, conform Reuters.
Cea mai recentă evaluare a Clasificării Integrate a Fazei de Securitate Alimentară (IPC) a fost realizată pentru perioada 1 aprilie – 10 mai a acestui an și include proiecții până la sfârșitul lunii septembrie, conform unui rezumat al principalelor concluzii.
De la începutul lunii martie, Israel a impus o izolare totală asupra Fâșiei Gaza, reluând campania militară intensă împotriva grupului militant Hamas, după colapsul unui precedent acord de încetare a focului, ceea ce a restricționat considerabil transportul de ajutoare umanitare.
Conform analizei IPC, 1,95 milioane de persoane, adică 93% din populația aflată sub blocada Israelului, trăiesc în condiții de insecuritate alimentară acută, dintre care 244.000 se află în cea mai severă fază, clasificată drept „catastrofală”.
O evaluare precedentă realizată de IPC în luna octombrie estima că 133.000 de persoane se încadrau în această categorie „catastrofală”.
Nouă avertizare privind riscul de foamete în Fâșia Gaza
Noua proiecție realizată de IPC sugerează că, până la sfârșitul lunii septembrie, aproximativ 470.000 de persoane – echivalentul a 22% din populație – ar putea ajunge în categoria „catastrofală”, iar peste un milion de persoane ar fi în pragul unei urgențe alimentare.
Raportul subliniază că „este esențial să se ia măsuri imediate pentru a salva vieți, a preveni foametea și a evita noi decese, precum și colapsul total într-o criză alimentară”.
Autoritățile israeliene au afirmat că nu consideră că Gaza este în pragul unei crize alimentare, susținând că volumul suficient de ajutoare a fost livrat pentru a asigura necesitățile populației, în încercarea de a împiedica livrările să ajungă în mâinile Hamas.
Conform unui rezumat adjunct analizei recente, IPC a menționat că un plan de livrare a ajutoarelor, anunțat pe 5 mai de oficialii israelieni, este „extrem de insuficient pentru a răspunde nevoilor esențiale ale populației”.
„Mecanismele de distribuție propuse ar putea crea obstacole majore în accesul la ajutoare pentru segmente considerabile ale populației”, a adăugat organizația.
Analizele IPC sunt realizate cu sprijinul agențiilor ONU și organizațiilor non-guvernamentale.