INTERVIU: „Prioritatea este supraviețuirea”. Petrișor Peiu, candidatul AUR pentru Ministerul Economiei, discută despre urgențele viitorului guvern / Mesaj pentru românii cu economii în lei.

INTERVIU: „Prioritatea este supraviețuirea”. Petrișor Peiu, candidatul AUR pentru Ministerul Economiei, discută despre urgențele viitorului guvern / Mesaj pentru românii cu economii în lei.
Petrișor Peiu, alături de George Simion. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Petrișor Peiu, liderul senatorilor AUR și propus anterior pentru funcția de ministru al Economiei, declară că „principalul obiectiv este reducerea deficitului bugetar prin diminuarea cheltuielilor, fiindcă acum trebuie să ne asigurăm supraviețuirea, iar ulterior vom implementa măsurile propuse.”

  • Peiu a detaliat, pe 8 mai, în cadrul unui interviu, motivele care au dus la deprecierea leului față de euro, dar și măsurile necesare ce trebuie adoptate de noul guvern. Săptămâna trecută, euro a crescut timp de trei zile consecutive, cu un prag unic de 5 lei pentru un euro atins pentru prima dată marți. Însă, în data de 9 mai, leul a înregistrat prima apreciere.

România se confruntă cu o piață vulnerabilă, iar Peiu afirmă că toți indicatorii economici plasează țara pe ultimul loc în Uniunea Europeană, având recorduri negative precum cel mai mare deficit bugetar, deficit de cont curent și inflație.

Peiu subliniază că această vulnerabilitate a fost speculată de investitorii pe piață, iar Banca Națională a României a reacționat limitat, anunțând intenția de a renunța la apărarea pragului de sub 5 lei pentru un euro, ceea ce ridică întrebări asupra momentului alegerii.

Peiu face referire la anii precedenți, evocând un episod din octombrie 2008, când BNR a intervenit decisiv împotriva unui atac speculativ similar.

Întrebat despre rezultatul recent al alegerilor, Peiu consideră că nu a avut un impact semnificativ asupra cursului valutar și contesta ideea că un partid mic, cu o pondere de 20%, ar putea fi responsabil de situația economică, în timp ce guvernul actual nu ar avea nicio vină.

El se referă și la declarațiile ministrului PSD al Economiei, care sugerează că deprecierea leului a fost cauzată de diverse evenimente, inclusiv pandemia și războiul din Ucraina, comparând intervențiile BNR din trecut cu absența acestora în prezent.

Referitor la românii care dețin economii în lei, Peiu îi îndeamnă să rămână calmi și să aștepte data de 19 mai, promițând o tendință de scădere a cursului indiferent de rezultatul alegerilor.

Peiu respinge zvonurile despre legături cu Rusia, precizând că AUR nu are nicio legătură și că informațiile provin din surse politice ostile.

Despre posibilele acte legislative necesare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), el consideră că actuala majoritate parlamentară poate adopta legile dorite.

Peiu rămâne deschis la discuții privind sprijinul pentru anumite proiecte legislative, în funcție de conținutul acestora.

În concluzie, referindu-se la măsurile economice ce ar trebui să fie prioritizate după instalarea guvernului, Peiu accentuează din nou importanța reducerii deficitului bugetar și prezentarea unui program clar de guvernare, indicând un proiect de buget alternativ elaborat în februarie 2025, disponibil public.

Recomandari
Show Cookie Preferences