„Ceasul ticăie”: Germania avertizează Rusia că are termen limită pentru acceptarea armistițiului în Ucraina

Conform unei declarații a guvernului german, statele europene sunt pregătite să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Kremlinul nu respectă armistițiul de 30 de zile în conflictul din Ucraina până la sfârșitul zilei. Aceasta a fost anunțată luni după-amiază de agenția Reuters.
Armata ucraineană a raportat că Rusia a efectuat luni o serie de atacuri în est, inclusiv un atac nocturn cu peste 100 de drone, în ciuda ofertei de armistițiu venită din partea Europei, Kievului și Statelor Unite.
„Ceasul ticăie”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german într-o conferință de presă susținută luni la Berlin.
„Mai avem 12 ore până la sfârșitul zilei, iar dacă armistițiul nu este implementat, UE va începe pregătirile pentru sancțiuni”, a adăugat acesta.
Patru lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev și au cerut un armistițiu necondiționat de 30 de zile începând de luni. Președintele rus Vladimir Putin a respins, de fapt, această ofertă și a propus negocieri directe între Rusia și Ucraina la Istanbul, care ar putea duce la un armistițiu.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că va merge personal la Istanbul, unde așteaptă să se întâlnească cu Putin.
Kremlinul nu a răspuns deocamdată acestei propuneri recente. Ultima întâlnire directă dintre Putin și Zelenski a avut loc în decembrie 2019, cu peste doi ani înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Ucraina denunță un nou atac masiv din partea Rusiei
Forțele aeriene ucrainene au raportat că țara a fost atacată noaptea trecută de 108 drone de luptă cu rază lungă de acțiune, începând cu ora 23:00, cu o oră înainte ca armistițiul propus să intre în vigoare. Aceste atacuri durează câteva ore, drona zburând semnificativ mai încet decât rachetele.
„Până la ora 08:30, 55 de drone de atac Shahed au fost doborâte în estul, nordul, sudul și centrul țării”, a anunțat armata ucraineană, menționând și alte 30 de drone care au dispărut de pe radare, fără a provoca pagube.
În micul oraș-port Bilhorod-Dnistrovsk, în regiunea Odesa de la Marea Neagră, o femeie a fost rănită de o dronă de atac, a transmis guvernatorul regional.
De asemenea, forțele aeriene ucrainene au precizat că Rusia a folosit bombe ghidate asupra unor ținte din regiunile Harkov și Sumî, în timp ce compania feroviară de stat din Kiev a raportat că o dronă rusească a lovit un tren civil de marfă în est.
„Propunerile de încetare a focului sunt ignorate, iar atacurile asupra infrastructurii feroviare și a materialului rulant continuă”, a declarat compania feroviară într-un comunicat publicat pe Telegram.
Unul dintre mecanicii trenului a fost rănit de schije în urma atacului dronelor, însă viața sa nu este în pericol, conform comunicatului.
Diplomație intensivă pentru un armistițiu în Ucraina
Un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a menționat că trupele ruse au efectuat zeci de atacuri asupra frontului estic din Ucraina luni, după anunțul armistițiului propus.
Intensitatea luptelor a fost similară cu cea din zilele anterioare, ca și cum nu ar fi fost anunțat niciun armistițiu, a afirmat Viktor Trehubov, purtător de cuvânt pentru forțele armate ucrainene din est.
Atât Rusia cât și Ucraina își propun să demonstreze președintelui american Donald Trump că lucrează pentru a atinge rapid pacea, și să facă cealaltă parte să pară responsabilă pentru lipsa progresului.
Kievul caută cu disperare un sprijin militar suplimentar din partea Statelor Unite, așa cum a obținut în timpul mandatului anterior al lui Trump, Joe Biden. Moscova, pe de altă parte, consideră că are o oportunitate de a obține o relaxare a sancțiunilor economice severe și de a restabili legăturile comerciale și financiare cu cea mai mare economie mondială.
Între timp, Europa depune eforturi pentru a menține relații favorabile cu Trump, în ciuda tarifelor impuse, având speranța că va reuși să convingă SUA să susțină mai ferm cauza Ucrainei, considerată esențială pentru securitatea continentului.
Un grup de miniștri de externe din Uniunea Europeană, împreună cu Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, au avut programate discuții la Londra luni.