VIDEO: Deschiderea următoarelor tronsoane pe Autostrada A7: „40 de kilometri sunt neutilizați”

VIDEO: Deschiderea următoarelor tronsoane pe Autostrada A7: „40 de kilometri sunt neutilizați”
Autostrada A7 spre Buzau / Sursă: Captură YouTube

Noi porțiuni ale Autostrăzii A7, care face legătura între Moldova și restul țării, ar putea fi accesibile pentru trafic începând cu luna iunie, permițând șoferilor să circule continuu de la Ploiești (A7-Dumbrava) către vest de Buzău.

Asociația Pro Infrastructura a realizat o filmare din dronă a tronsoanelor de autostradă de la Ploiești la Buzău și indică faptul că lotul 2, ce se întinde de la Mizil la Buzău vest, ar putea fi finalizat în curând, după ce a întâmpinat întârzieri și probleme legate de calitate.

„Deși teoretic am putea utiliza Autostrada A7 între Albești-Paleologu (DN1D) și Stâlpu/Costești (DJ203G) la vest de Buzău, suntem nevoiți să ne uităm cu regret la cei aproape 40 de kilometri care sunt pregătiți pentru trafic, exceptând două pasaje: cel de pe DJ100C din nodul Mizil și cel de pe DJ102H din apropiere”, declară Asociația Pro Infrastructura, descriind acești 40 de kilometri ca fiind „neutilizați”.

Conform organizației, ambele pasaje „au suferit întârzieri semnificative” în livrarea segmentelor de tablier metalic: „Pasajul din nodul Mizil pare să avanseze bine după sosirea tablierului, în timp ce la celălalt, muncitorii asocierii Coni-Trace au făcut greșeli în sudură, ceea ce a dus la pierderea unor luni de zile cu expertiza tehnică și remedierea problemei, care este în prezent în curs de implementare.”

„Un nefericit muzeu de autostradă de 40 km afectat de întârzieri și erori de execuție”

Întârzierile din lotul 2 A7 Ploiești – Buzău au dus la închiderea temporară a 10 kilometri din Lotul 1, care erau anterior deschiși circulației.

„Dacă antreprenorii vor fi dedicați și nu vor contesta alte erori, redeschiderea traficului pe A7 între DN1D și DJ100C ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai,” estimează Pro Infrastructura.

„Din informațiile noastre, dacă podurile cu probleme obțin aprobările necesare de la inginerii asociați, atât de la constructori cât și de la consultanță și CNAIR, este posibil ca șoferii să poată circula pe A7 până la Spătaru în prima parte a lunii iunie, în scenariul optim,” subliniază Asociația Pro Infrastructura.

„Nu ne rămâne decât să ne conformăm cu 40 de kilometri de autostradă neutilizați, livrați din cauza întârzierilor, greșelilor de execuție și managementului defectuos din partea antreprenorilor Coni și Trace, amplificate de lipsa de decizie și transparență din partea oficialilor CNAIR și a Ministerului Transporturilor,” opinează API.

  • Constructor: ASOCIEREA SC CONI SRL (LIDER DE ASOCIERE) – TRACE GROUP HOLD PLC
  • Lungime: 28,35 km
  • Valoare: 1,25 miliarde lei (fără TVA)
  • Contract semnat: 7 iunie 2022
  • Lucrări începute: 11 august 2022
  • Termen oficial de execuție: 20 luni.
  • Termen estimat de finalizare: Octombrie 2024 (termen extins) / T2 2025 (realist)
  • Stadiu (mai 2025): cca 99%

Lotul 3, în apropiere de Buzău, va fi finalizat la sfârșitul anului

Referitor la Lotul 3 din A7 Ploiești – Buzău, constructorii turci de la Nurol sunt activi pe șantier și se estimează că acestea vor respecta termenul stabilit, finalizând legătura lipsă dintre Ploiești (Dumbrava/A3) și Buzău (până) la sfârșitul acestui an,” susține organizația civică.

„De asemenea, sincronizat cu vecinii de la Coni-Trace de pe lotul 2… în luna iunie turcii vor putea permite circulația pe sectorul dintre limita lotului și nodul DN2/E85. Astfel, șoferii vor putea parcurge complet Autostrada A7 între A3 și DN2 (Buzău Vest). Nodul de la Buzău nu va fi finalizat acum, așa că se va circula temporar pe două din bretelele sale,” adaugă API.

  • Constructor: NUROL INŞAAT VE TICARET A.S. (lider) – MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.
  • Lungime: 13,9 km
  • Valoare: 1,1 miliarde de lei (fără TVA)
  • Contract semnat: 22.11.2023
  • Lucrări începute: martie 2024 (termen de execuție 20 de luni)
  • Termen estimat de finalizare: noiembrie 2025
  • Stadiu (mai 2025): 37%
Recomandari
Show Cookie Preferences