INTERVIU. Lider tânăr al PSD, președinte într-un județ unde AUR are o influență puternică: „Mesajele de suport pot afecta un candidat”

La doar 32 de ani, Gheorghe Șoldan (PSD) a surprins în alegerile locale, învingându-l pe Gheorge Flutur pentru conducerea CJ Suceava. Într-un interviu, acesta discută despre reticența partidului său de a susține candidații Nicușor Dan și George Simion, precum și despre situația dintr-un județ dominat de AUR.
- Gheorghe Șoldan este cunoscut în cadrul partidului ca apropiat de Marcel Ciolacu. El sugerează că PSD ar trebui să se retragă în Opoziție după alegerile prezidențiale pentru a se reforma. "Reformarea înseamnă să vedem direcția în care trebuie să o luăm."
Reporter: Ce poziție aveți în privința alegerilor din turul doi între George Simion și Nicușor Dan, având în vedere rezultatele obținute de AUR în județul condus de dumneavoastră? Gheorghe Șoldan (PSD): Ne-am făcut toate demersurile în primul tur, am colaborat cu colegii liberali la Suceava. Din păcate, rezultatul a fost acesta. Decizia colegilor din Colegiul Politic Național al PSD este să nu ne implicăm în această campanie. Respect decizia partidului.
– Nu veți campania în zilele rămase?– Momentan, aceasta este decizia majorității colegilor. Din păcate, am încercat să promovăm candidatul Coaliției în turul al doilea, dar fără succes. Ce am putea să facem acum?
– În toamnă, PSD a afirmat că vrea să susțină forțele proeuropene. Rămâne PSD de partea forțelor democratice?– Eu am avut clar această poziție. Sunt proeuropean și susțin valorile europene. Poate faptul că PSD nu susține un anumit candidat îi face mai bine acestuia. Am încercat să aducem candidatul în turul al doilea și nu am reușit.
„Este clar că PSD trebuie să se reorienteze și să treacă în Opoziție”
– Ați ajuta prin această atitudine pe Nicușor Dan?– Știu că votanții PSD gândesc rațional și votează responsabil. Dacă ieșim din nou în spațiul public cu diverse mesaje, am putea să facem mai mult rău candidatului.
– Mențineți că George Simion este extremist?– Au fost declarații când Simion a anunțat susținerea unui anumit candidat pentru prim-ministru. Autoritățile române au considerat că aceste declarații sunt extremiste.
– Ar trebui PSD să rămână la guvernare după alegeri sau să treacă în Opoziție?– Cred că PSD ar trebui să treacă în Opoziție pentru a se reforma. Așa am discutat și cu colegii. Premierul a demisionat, iar rezultatele votului arată clar că românii nu ne mai doresc la guvernare. Nu putem nega asta, PSD trebuie să facă un pas în lateral.
„Oamenii cer o schimbare, nu ne mai ascultă”
– PSD va susține un guvern minoritar din Opoziție?– Din perspectiva celor din administrație, în primul mandat îți dorești să fii la guvernare pentru a implementa proiecte. În Opoziție este mai greu, dar nu ne temem de Opoziție. Este bine pentru PSD să se reprofileze și să vină în fața alegătorilor.
– Ce reforme sunt necesare în PSD?– Mesajele noastre nu au ajuns la oameni, aceștia nu ne mai ascultă. Dacă, de exemplu, 25 de președinți de Consilii Județene și milioane de primari au făcut campanie pentru un candidat și nu au reușit, înseamnă că oamenii doresc altceva. Oamenii cer o schimbare.
Reformarea înseamnă să stabilim direcția viitoare a partidului. Poate am fost prea mult la guvernare în ultimii ani și românii nu au rezonat cu intențiile noastre.
– Ați vorbit despre aspecte pozitive. A fost respins PSD pentru acestea?– Nu afirm că cineva a respins PSD pentru lucrurile pozitive. Din păcate, am asistat la o campanie electorală deosebit de dură și agresivă.
„Voi vota cu un președinte care ne îndreaptă spre Europa”
– Cine este de vină?– Este vina politicienilor. Campania a fost marcată de multă ură și conflicte interne. Nu am mai trăit așa ceva în cariera mea.
– Comparativ cu europarlamentarele din 2019?– Da. Atrocitățile și conflictele între oameni sunt fără precedent. Voi vota pentru un președinte care poate unifica și ne poate îndrepta spre Europa.
– Vă este rușine să admiteți că votați cu Nicușor Dan?– Nu intenționez să declar cine voi susține, vreau să discut cu cei care m-au votat în Suceava. Aș prefera să nu afectez un candidat.
Electoratul PSD este format din persoane inteligente care știu cum să voteze, fără a avea nevoie de indicații.
„Oamenii îmi făceau poze, dar spun: până aici”
– De ce nu ați reușit?– Nu am un răspuns clar. Am obținut 127.000 de voturi la alegerile locale din 2024. Oamenii mă recunoșteau și îmi cereau poze pe stradă, dar când a fost vorba de susținerea unui candidat politic, au fost rezervate.
Mă corectez, ceva nu am comunicat așa cum s-ar fi așteptat alegătorii. România are nevoie de stabilitate și unitate.
Observ că atacurile în campanie au fost concentrate asupra PSD. Mă simt cumva jignit.
– Poate valul electoral a avut o origine?– Atunci ne întrebăm, cine este sistemul? Noi, politicienii, suntem parte din acesta.
– A fost un vot sancționator pentru PSD?– Voturile PSD au fost disperse, inclusiv cele pentru Victor Ponta.
– Victor Ponta nu este o eroare de strategie a PSD?– Credeți că a fost o eroare a PSD să pună orgoliile deoparte pentru a-l susține pe Victor Ponta?
– Recunoașterea lui Victor Ponta în PSD a fost o greșeală?– Întinderea unei mâini către un fost prieten care a trădat poate să fie un semn de slăbiciune.
– Victor Ponta ar putea să ceară președinția PSD?– Nu am nicio problemă să discut subiectul, dar eu nu susțin această idee.
– Marcel Ciolacu va rămâne președintele PSD?– Am o datoria morală față de colegii care m-au susținut. Nu pot spune că Marcel Ciolacu trebuie să plece, dar trebuie să știe ce are de făcut.
Partidul are nevoie de liniște pentru a se reface. În momentul de față, nu căutăm scuze pentru ce s-a întâmplat.