Discuția inaugurală a noului papă cu cardinalii săi. Întâlnirea s-a desfășurat într-un format aparte

Papa Leon XIV a subliniat intenția de a continua reformele promovate de Papa Francisc, menționând cardinalilor că fostul suveran pontif a lăsat „o moștenire valoroasă” ce trebuie continuată, potrivit Reuters.
În prima sa întâlnire cu cardinalii după alegerea sa, Leon XIV a solicitat liderilor bisericii să-și reafirme angajamentul față de reformele semnificative stabilite la Conciliul Vatican II din anii '60.
Un mesaj de continuitate
Papa a afirmat că Francisc a promovat o viziune de deschidere a bisericii către lumea modernă, dintr-o comunitate de 1,4 miliarde de credincioși, și a dat un exemplu de „dăruire totală în slujire”. „Să preluăm această moștenire prețioasă și să continuăm această călătorie”, le-a transmis cardinalilor noulă papă.
De asemenea, pontiful a cerut cardinalilor să confirme „angajamentul deplin” față de reformele decise de Conciliu, ce includ celebrarea liturghiei în limbile locale, nu în latină, și continuarea dialogului cu alte religii. El a adus în atenție deschiderea lui Francisc către „dialogul curajos și încrezător cu lumea contemporană în diversele sale aspecte și realități”.
Francisc a fost papă timp de 12 ani și a primit critici din partea cardinalilor conservatori, care susțineau că doctrinele Bisericii romano-catolice erau diluate în privința incluziunii catolicilor LGBT și promovării femeilor în funcții de conducere. Leon, cunoscut anterior ca Robert Prevost, a fost relativ necunoscut la nivel internațional înainte de alegerea sa, având o carieră majoră ca misionar în Peru și ulterior ca oficial de rang înalt la Vatican în ultimii doi ani.
Noul papă a declarat că a ales numele papal în parte pentru a-l omagia pe Leon XIII (1878-1903), un susținător al justiției sociale care a militat pentru remunerația corectă și îngrijirea medicală a muncitorilor în perioada revoluției industriale. Leon XIV a subliniat că Biserica trebuie să se implice activ în abordarea provocărilor moderne care afectează angajații, cum ar fi inteligența artificială, menționând că aceasta aduce „provocări noi pentru apărarea demnității umane, justiției și muncii”.
Discuții delicate privind China
Întâlnirea de două ore cu cardinalii a avut un format diferit față de cele întâlnite cu papii anteriori, care de obicei țineau un discurs și se așteptau ca prelații să asculte. De data aceasta, Leon a prezentat un discurs și apoi a invitat cardinalii să-și exprime comentariile, facilitând o deschidere spre preocupările și opiniile acestora în legătură cu problemele majore ale Bisericii romano-catolice.
„A ascultat cu multă atenție, fiind conștient că el va trebui să ia deciziile finale, dar suntem pregătiți să-l sprijinim”, a declarat cardinalul irlandez Sean Brady. Cardinalul spaniol Aquilino Bocos Merino a descris întâlnirea ca fiind „foarte cordială”.
Leon a salutat fiecare cardinal la finalul întâlnirii, care a avut loc într-un auditoriu mic de la Vatican, aceeași sală în care a fost organizat conclavul ce a dus la alegerea sa.
Cardinalul ceh Dominik Duka a menționat că una dintre temele discutate a fost situația catolicilor din China comunistă. Vaticanul și Beijingul au semnat în 2012 un acord controversat sore numirea episcopilor, oferind astfel o influență considerabilă Chinese asupra acestora.
Criticii acordului, care este menținut în secret, consideră că reprezintă o trădare, însă Duka a declarat că a fost vital pentru menținerea dialogului în țările în care biserica este sub presiune, făcând o analogie cu discuțiile dintre Vatican și statele est-europene în timpul Războiului Rece.
Cardinalul german Gerhard Muller, care a avut conflicte deschise cu Francisc pe tema învățăturii morale a bisericii, a afirmat că întâlnirea de sâmbătă a fost „foarte bună și armonioasă”.