Papa Leon al XIV-lea a detaliat alegerea numelui său, a prezentat blazonul și deviza, și mesajul său pentru cardinali

Papa Leon al XIV-lea a detaliat alegerea numelui său, a prezentat blazonul și deviza, și mesajul său pentru cardinali
Papa Leon al XIV-lea. Credit foto: Abaca Press / Alamy / Profimedia

Noul papă, Leon al XIV-lea, a subliniat angajamentul său de a continua viziunea și reformele predecesorului său, Papa Francisc. Într-o întâlnire privată cu cardinalii din întreaga lume, acesta a menționat că defunctul lider spiritual a lăsat o „moștenire prețioasă” ce trebuie perpetuată.

Spre deosebire de prima întâlnire publică din 2013, când a fost difuzată în direct, Leon al XIV-lea a ales o întâlnire închisă cu cardinalii săi. La scurt timp după, Vaticanul a publicat un fragment din discursul său în care a discutat atât despre planurile sale, cât și despre motivul alegerii numelui său.

„Am optat pentru acest nume deoarece Papa Leon al XIII-lea, prin enciclica sa celebră Rerum novarum, a abordat probleme sociale în contextul provocărilor generate de revoluția industrială; astăzi, Biserica este chemată să ofere moștenirea sa de doctrină socială în fața unei noi revoluții industriale și a evoluțiilor din domeniul inteligenței artificiale”, a explicat acesta.

Papa Leon al XIII-lea (1878-1903) a fost cunoscut ca un promotor al justiției sociale, pledând pentru drepturile și condițiile de muncă ale muncitorilor. Noul papă Leon al XIV-lea a afirmat că Biserica trebuie să preia inițiativa în fața noilor amenințări pentru muncitori, inclusiv inteligența artificială.

Blazonul și deviza Papei Leon al XIV-lea

Secretariatul de Stat Terza Loggia a dezvăluit sâmbătă, pe rețelele sociale, prima imagine a blazonului Papei Leon al XIV-lea, care conține și deviza sa: „In illo uno unum”, tradusă prin „În cel ce este unul, să fim una”. Această maximă, inspirată de Sfântul Augustin, subliniază importanța unității în cadrul Bisericii.

Blazonul reflectă simbolurile pe care le purta anterior ca episcop și cardinal.

Acesta include cheile Sfântului Petru și mitra papală, având în colțul stâng superior un crin alb pe fond albastru, simbolizând puritatea Fecioarei Maria. Devotamentul său față de aceasta a fost evidențiat în prima sa apariție publică, când a menționat Sanctuarul Fecioarei Maria din Pompei și a invitat mulțimea să recite împreună cu el o rugăciune.

În partea dreaptă a blazonului se află o inimă înflăcărată, străpunsă de o săgeată și așezată pe o Biblie, simbolizând Ordinul Sfântului Augustin, din care provine. Această reprezentare evocă experiența de convertire a Sfântului Augustin, care a fost descrisă prin spusele „Mi-ai străpuns inima cu Cuvântul tău”.

Originea motto-ului papal este de asemenea inspirată de o predică a Sfântului Augustin, care subliniază unitatea creștinilor în Hristos.

Continuarea moștenirii Papei Francisc

În prima sa întâlnire cu cardinalii după alegerea sa pe 8 mai, Papa Leon a solicitat clericilor să reafirme angajamentul față de reformele fundamentale adoptate la Conciliul Vatican II în anii 1960.

El a subliniat viziunea lui Francisc, care a încercat să deschidă Biserica către realitățile contemporane, lăsând în urmă un „exemplu de dedicare totală pentru serviciu”.

„Să valorificăm această moștenire valoroasă și să continuăm călătoria” a fost îndemnul adresat cardinalilor de noul papă.

El a cerut, de asemenea, clerului să reitereze angajamentul total față de reformele Conciliului, cum ar fi celebrarea Liturghiei în limbile locale și continuarea dialogului cu alte religii.

Noul papă a menționat importanța dialogului curajos și deschis cu lumea contemporană și diversele sale realități.

Francisc a condus Biserica timp de 12 ani și a fost adesea criticat de cardinalii conservatori pentru abordările sale, inclusiv în privința incluziunii catolicilor LGBT și a rolului femeilor în conducerea bisericii.

Fostul cardinal american Robert Prevost, acum Papa Leon al XIV-lea, era mai puțin cunoscut înainte de alegerea sa ca pontif, având o carieră îndelungată ca misionar în Peru și ca înalt funcționar al Vaticanului.

O întâlnire de debut diferită a Papei cu cardinalii

Întâlnirea lui Leon cu cardinalii a avut un format diferit față de cele anterioare, unde de obicei papa ținea un discurs și dreptul cardinalilor era să asculte. De această dată, Leon a prezentat un discurs pregătit și a invitat orice cardinal să ofere comentarii.

„A ascultat cu atenție, conștient că va trebui să ia decizii”, a declarat cardinalul irlandez Sean Brady.

Cardinalul spaniol Aquilino Bocos Merino a descris întâlnirea ca fiind „foarte cordială și participativă”.

Leon a salutat personal fiecare cardinal la finalul întâlnirii, desfășurată în același auditoriu al Vaticanului unde s-au întâlnit cardinalii înainte de conclav.

Cardinalul ceh Dominik Duka a menționat că s-a discutat despre situația catolicilor din China comunistă.

Vaticanul și China au încheiat în 2018 un acord privind numirea episcopilor, controversat și criticat de conservatori. Duka a subliniat necesitatea dialogului într-un mediu opresiv, comparându-l cu discuțiile din timpul Războiului Rece.

Cardinalul german Gerhard Mueller, cunoscut pentru conflictul său cu Francisc pe probleme de doctrină, a declarat că întâlnirea a fost „foarte bună și armonioasă”.

Leon a obținut o majoritate de două treimi la conclavul din 7-8 mai, având nevoie de voturile a 89 din 133 de cardinali votanți, iar cardinalul din Madagascar, Désiré Tsarahazana, a confirmat că Leon a primit mai mult de 100 de voturi.

Recomandari
Show Cookie Preferences