Apel la responsabilitate din partea companiilor americane din România: Retrogradarea țării la statut de „junk” devine o realitate apropiată

Organizația AmCham, ce reunește companiile americane active în România, îndeamnă la responsabilitate și la deschiderea dialogului pentru a evita o depreciere ireversibilă a încrederii investitorilor în România. Investitorii americani subliniază că perspectiva retrogradării țării la categoria de investiții nerecomandate (junk) este mai apropiată ca niciodată.
Pe fondul crizelor economice acumulate și exacerbate de o perioadă electorală extinsă, AmCham România face apel la responsabilitate și dialog pentru a preveni scăderea ireversibilă a încrederii investitorilor.
„Reprezentând cei 600 de membri – companii americane și românești active în 32 de domenii economice, contribuind cu 20% la PIB-ul României, reafirmăm prioritățile pe care le-am susținut constant în discuțiile cu decidenții și cu candidații la alegerile prezidențiale”, se menționează într-un comunicat al organizației.
Redresarea economică și echilibrarea macro-bugetară rămân priorități esențiale pentru România. Deși alegerile sunt temporare, economia trebuie să rămână stabilă. România se confruntă cu multiple crize de câțiva ani, care au generat presiuni financiare semnificative și un climat investițional deteriorat, iar retrogradarea la categoria țărilor nerecomandate pentru investiții (junk) devine tot mai reală.
Accesarea fondurilor PNRR: cheia pentru finanțarea economiei României și depășirea crizei
Investitorii americani avertizează că România se află într-un moment critic, iar reformele esențiale nu mai pot fi amânate. Este imperativ ca România să nu piardă accesul la fondurile europene. Finanțarea economiei și ieșirea din criză depind de abilitatea de a atrage și utiliza eficient fondurile din programul PNRR.
- „Pentru a preveni o destabilizare și mai profundă a economiei, anticipăm o reconfigurare fiscală, care trebuie să fie echitabil distribuită. Sectorul privat a resimțit aceste șocuri, dar nu mai poate suporta singur povara.În 2025, sectorul privat și societatea așteaptă ca România să dovedească că este un membru matur al Uniunii Europene, un aliat de încredere în NATO, un partener credibil în relația cu Statele Unite și un pilon de stabilitate regională. Aceste obiective sunt esențiale”, subliniază reprezentanții AmCham.
În cadrul dezbaterilor electorale curente, AmCham România menține o poziție echidistantă și nu oferă recomandări privind opțiunile de vot, conform angajamentului său apolitic în ultimele 32 de ani.
„Indiferent de configurația politică viitoare, considerăm esențial ca liderii politici să se angajeze prompt într-un dialog real cu sectorul privat pentru a stabiliza și redresa economia”, au mai declarat reprezentanții organizației.
AmCham România este cea mai reprezentativă asociație de afaceri din țară, recunoscută pentru facilitarea unui dialog public privat consistent pe teme economice și pentru întărirea relațiilor economice dintre România și Statele Unite.
Organizația, aflată în România de peste 30 de ani, reunește 600 de companii americane, internaționale și românești cu investiții ce depășesc 30 miliarde USD.
Membrii AmCham contribuie la crearea a peste 250.000 de locuri de muncă și generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde EUR. Fiecare un milion de euro suplimentar în venituri generează zece locuri de muncă adiționale.
AmCham România activează în 32 de domenii economice.
Sursa foto: Dreamstime