Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a demarat / Reguli esențiale pentru candidați

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a demarat / Reguli esențiale pentru candidați
Afișe pe un panou electoral cu candidații la legerile prezidențiale, în București, 4 aprilie 2025. Inquam Photos / George Călin

Pe 9 mai a început campania electorală pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după ce Curtea Constituțională a României a validat rezultatele primului tur. Această campanie se va încheia pe 17 mai la ora 07:00, iar runda finală este programată pentru 18 mai.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi încurajează pe candidați, printr-un comunicat, să contribuie la o campanie care să fie corectă, integră și transparentă, respectând așteptările cetățenilor.

Reguli privind propaganda electorală

Începând de vineri, candidații pot utiliza exclusiv materiale de propagandă electorală, cum ar fi afișe, spoturi audio sau video transmise prin media audiovizuală conform legii, publicitate în presa scrisă, materiale online, broșuri, pliante și alte forme tipărite care se încadrează în aceeași categorie.

Materialele de propagandă care nu sunt conforme cu legea trebuie eliminate. Acestea includ prohibiția:

  • utilizării vehiculelor inscripționate sau colantate cu mesaje de campanie sau imagini ale candidaților, precum și alte referiri la competitori;
  • folosirea vehiculelor care transmit audio, fie în mișcare, fie staționate; 
  • organizarea de evenimente precum spectacole, distrageri prin artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, structuri de publicitate autoportante și panouri publicitare mobile.

Legea interzice, de asemenea, utilizarea de mesaje sau sloganuri discriminatorii, incitare la ură și intoleranță, precum și orice acte de defăimare religioasă sau etnică.

Inovații în campania electorală

AEP subliniază existența unor noi reguli pentru această campanie. Materialele publicitare politice distribuite în media trebuie să conțină o etichetă clară ce indică natura lor de publicitate politică, inclusiv informații precum adresa sediului partidului care susține candidatul, adresa de e-mail și codul mandatarului financiar (CMF).

Printre noutăți se numără faptul că, indiferent de canalul de distribuire, inclusiv radio și televiziune, toate materialele publicitare politice produse în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025 trebuie să includă următoarele informații (etichetă):

  • o specificare clară că este un material publicitar politic;
  • numele candidatului sau al formațiunii politice care a solicitat crearea, promovarea și difuzarea materialului, precum și informații de contact;
  • o mențiune referitoare la tehnicile utilizate pentru vizarea publicului țintă, conform reglementărilor sale;
  • o mențiune că toate fondurile utilizate provin din surse legale;
  • eventual, specificarea că materialul a fost parte a unei promovări electorale sau a unui anunț plătit;
  • codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la AEP.

Recomandari
Show Cookie Preferences